De Training passende zorg rondom het levenseinde in de VG sector is er voor iedereen die werkzaam is in de VG sector.
Zorg rondom het levenseinde is een belangrijk onderdeel van het werk van de begeleiders van cliënten met een (licht) verstandelijke beperking. Het ontbreekt echter vaak aan inhoudelijke kennis op dit gebied om proactief echt passende zorg rondom het levenseinde te bieden.
“Ze gaan ineens dood”, “Het is geen leuk onderwerp”, “Ik heb geen idee hoeveel palliatieve cliënten er in mijn groep zijn” en “Wel of niet verhuizen, dat is het eerste dat we overleggen na constatering dat iemand binnenkort overlijdt”.
Dit zijn zo een aantal quotes die KMBV ontvangt voorafgaand of kort na aanvang van een training op dit thema. Tijdens de training wordt er veel inzicht geboden en kennis gedeeld op het thema levenseinde. Maar dan wel echt gericht op de VG sector, immers elke cliënt/ bewoner heeft een andere beperking. Mensen met het syndroom van Down hebben eerder te maken met Alzheimer, een andere doelgroep geeft juist geen pijn aan, waardoor je als begeleider kan worden overvallen.
Na deze unieke training zijn de deelnemers in staat om proactief in hun eigen team onderzoekende en passende zorg rondom levenseinde te verzorgen. Multidisciplinair met de arts en collega’s.
Doelstellingen
Voor dit programma zijn de volgende doelstellingen geformuleerd. De deelnemers:
Incompany mogelijkheden
Wij bieden deze training ook incompany aan. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Of lees hier meer meer over de Incompany Training passende zorg rondom het levenseinde in de VG sector
Dit programma bestaat uit twee lesdagen en een terugkom dagdeel.
Deze training is gericht op begeleiders in de verstandelijk gehandicapten zorg. De maximale groepsgrootte is 12 deelnemers.
Tijdens deze lesdag worden de volgende onderwerpen behandeld:
Huiswerk: microlearning en opdrachten
Bij de cliënt/bewoner kan er sprake zijn van rouw om zichzelf, een medebewoner of bijvoorbeeld een familielid dat dichtbij hem of haar staat. Hoe ga je hiermee om? En hoe kun je de bewoner optimaal ondersteunen in zijn of haar rouwproces. Tijdens deze ochtend oefenen de deelnemers de benodigde vaardigheden door middel van rollenspellen.
Mensen met een (verstandelijke) beperking hebben vaak een opeenstapeling van aandoeningen en zijn communicatief niet altijd voldoende vaardig om pijn aan te geven of benoemen. Ook het effect van pijnmedicatie en de gewenste dosis is niet altijd duidelijk bij mensen met een (verstandelijke) beperking. Daarom ligt er een belangrijke rol voor de begeleiders in het signaleren en in kaart brengen van veranderingen. Tijdens dit dagdeel worden hier handvatten voor gegeven.
Huiswerk: microlearning en opdrachten
Tijdens dit dagdeel kijken we terug naar de afgelopen lesdagen en hoe de deelnemers dit in de praktijk hebben toegepast aan de hand van de volgende onderwerpen:
Ook wordt er tijdens dit dagdeel aandacht besteed aan verschillen in culturen en hoe je hier als begeleider mee omgaat.
Waarom kiezen voor deze training?
✔ Unieke waardevolle training specifiek ontworpen voor de VG sector
✔ Al onze docenten zijn ervaren professionals en nog steeds werkzaam in de VG sector
✔ Er wordt gebruik gemaakt van actuele en herkenbare praktijkcasuïstiek
✔ Ondersteuning door KMBV online leeromgeving
✔ STAP-budget aanvragen is mogelijk
De deelnemers ontvangen bij actieve participatie en 100% aanwezigheid het KMBV bewijs van deelname. Aan de hand van de ingevulde presentielijsten wordt per deelnemer bepaald of hij/zij voor een bewijs van deelname in aanmerking komt.
Via onderstaande button kan je aanmelden voor de Training passende zorg rondom het levenseinde in de VG sector.
AanmeldenHeb je een vraag of wil je meer weten over deze opleiding? Of wil je meer weten over wat KMBV voor jouw specifieke vraag kan betekenen? Neem dan contact op met onze adviseur zorgopleidingen Maud Valk.
Zij helpt je graag bij het maken van de juiste keuze en beantwoordt graag jouw vraag. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Maud neemt dan zo spoedig mogelijk contact op.