Leergang Wijkverpleegkundig Meesterschap

Post-hbo Plus

Leergang Wijkverpleegkundig Meesterschap

SBW en Opleidingsinstituut KMBV hebben de handen ineen geslagen en bieden een nieuwe post-hbo opleiding: Leergang Wijkverpleegkundig Meesterschap. Met de focus op kwaliteitsbevordering en leiderschap in de wijk.

Sinds 2015 is het vak van wijkverpleegkundige continu doorontwikkeld. Door veranderingen in het zorglandschap zijn de accenten voor wijkverpleegkundigen verder verschoven. Om de nieuwe, benodigde professionaliseringsslag te maken is meer nodig dan een reguliere verpleegkundige basisopleiding in de wijk.

Het Wijkverpleegkundig Meesterschap biedt wijkverpleegkundigen nieuwe perspectieven, persoonlijke- en actuele inzichten en verdieping. De opleiding richt zich op ambitieuze en vakbekwame deelnemers die hun professionaliteit willen verdiepen en verbreden. Met als doel de zorg ten behoeve van de cliënt in de wijk te verbeteren door het versterken van vakinhoudelijke kennis en vaardigheden. Binnen en buiten de organisatie.

Deze post-hbo opleiding is uniek in Nederland en bedoeld voor wijkverpleegkundigen die zich na hun bacheloropleiding verder willen ontwikkelen en profileren als rolmodel.

Resultaat

Na afronding van deze opleiding zijn de deelnemers Wijkverpleegkundig Meester. Ze zijn in staat om als autonome professional de juiste zorg voor cliënten te organiseren, sturen gericht en aantoonbaar op resultaten en weten hoe ze de teamleden optimaal kunnen inzetten en coachen. Ze zijn in staat hun eigen wijk te analyseren en met samenwerkingspartners wijkgerichte preventie te organiseren. Ze zijn voor in- en externe stakeholders een vakbekwame en betrouwbare partner.

Wil je meer weten over de Leergang Wijkverpleegkundig Meesterschap. Neem dan vrijblijvend contact met ons op of download de brochure. 

 

Modules Bekijk programma

  • Module 1 - Verdieping en vaardigheden
  • Module 2 - Toepassen in de praktijk

Trainingsduur

Deze post-hbo opleiding duurt één jaar.


Doelgroep

Ben jij een wijkverpleegkundige?

Wil jij de wijkzorg beter maken? Ben je een gedreven wijkverpleegkundige en wil je jouw expertise en slagvaardigheid nog verder uitbouwen? Wil jij een belangrijk rolmodel worden?

Ben jij een zorgorganisatie?

Wil jij uitblinkende wijkverpleegkundigen meer bieden? Binden en boeien? Wil je een stevigere positie in de regio en heb je daar autonome professionals voor nodig? Professionals die niet alleen het juiste doen voor cliënten, maar die ook in staat zijn dat zowel intern als extern te organiseren?


Kosten

€ 5.999,- (inclusief locatie- en materiaalkosten, btw is niet van toepassing).

Onze adviseur zorgopleidingen vertelt je graag meer en kan je adviseren bij het maken van de juiste keuze. Meer weten?
Opleidinginstituut_KMBV_Leergang_Wijkverpleegkundig_Meesterschap_Verdieping

Module 1 - Verdieping en vaardigheden

KMBV, Amersfoort: n.t.b. 2023

Het eerste semester betreft uitbreiding van kennis en opbouw van benodigde competenties, nodig voor een meesterschapsrol. Er wordt gewerkt aan de hand van het verpleegkundig proces en geoefend met alle CanMEDS rollen. De lesdagen bestaan uit theorie en vaardigheden.

Studiebelasting: zes lesdagen en zes dagen benodigd voor voorbereiding en uitvoering van opdrachten.

Tussen module 1 en 2 vindt een evaluatie plaats en een certificering van module 1. 

Opleidinginstituut_KMBV_Leergang_Wijkverpleegkundig_Meesterschap_Verdieping

Module 2 - Toepassen in de praktijk

KMBV, Amersfoort: n.t.b. 2023

In het tweede semester wordt verbinding gelegd naar de praktijk door het toepassen van de opgedane kennis/ vaardigheden in complexe praktijksituaties. Denk hierbij aan intercollegiaal toetsen, wijkanalyses en -plannen, teams organiseren, voldoen aan de normen van de IGJ etc. De lesdagen bestaan voor de helft uit het praktisch maken en uitleggen van de opdracht en voor de helft uit terugkoppelen van de opdracht door het delen en oogsten van feedback.

Studiebelasting: zes lesdagen en zes dagen benodigd voor voorbereiding en uitvoering van opdrachten.

Tijdens de opleiding worden de deelnemers begeleid door een kerndocent. Deze zorgt tijdens het gehele programma voor borging van jouw leertraject en biedt individuele coaching.

Topdocenten tijdens de leergang

José van Dorst is wijkverpleegkundige en erkend specialist in de wijkzorg. Ze is auteur van het succesvolle handboek ‘Vakbekwaam indiceren’ en strategisch ontwerper van diverse ontwikkeltrajecten voor wijkverpleegkundigen. Haar specialisaties zijn: dialoog, ondernemen, diagnosticeren en indiceren in de wijkverpleging, het coachen van wijkverpleegkundigen in een gedelegeerde samenwerking met het team. Daarnaast geeft zij advies en ondersteuning aan organisaties bij de doorontwikkeling van wijkzorg en het professionaliseren van het vak wijkverpleegkundige.

 

Dr. Henk Rosendal was van 2010 tot 2018 lector Wijkzorg en is vanaf 2018 lector De Gezonde Wijk bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Henk Rosendal is tevens voorzitter van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde. Zijn brede expertise wil hij inzetten voor wijkgericht werken in Nederland. Hij wil wijkprofessionals ondersteunen in het vak en de wijkzorg passend maken.

Carmen van Dam heeft jarenlange ervaring op het gebied van klantgericht ontwikkelen en vormgeven van ontwikkeltrajecten op organisatie- en persoonlijk niveau. Carmen is goed bekend met de thematieken die spelen in de gezondheidszorg (met name de wijkzorg), maatschappelijke dienstverlening en welzijn. Carmen heeft daarnaast in het verleden een ruime ervaring opgedaan als trainer en adviseur bij diverse bedrijven en heeft werkervaring in zowel de thuiszorg als de ziekenhuissector. Van oorsprong is zij kinderverpleegkundige. Haar aanpak kenmerkt zich door haar heldere communicatie, enthousiasme en resultaatgerichte manier van werken. Quote: “Touching instead of teaching. In plaats van belerend kennis over dragen, open staan om de werkelijke leerbehoefte én leernoodzaak te doorgronden. Vervolgens hier op aansluiten en mensen helpen te leren en te ontwikkelen. Dat is mijn persoonlijke stijl.”

Wat maakt deze opleiding uniek?

Deze opleiding is de enige opleiding in Nederland die wijkverpleegkundigen voorbereid op het meesterschap in wijkverpleging.

Door de samenwerking van SBW met KMBV ontstaat een unieke bundeling van jarenlange expertise in de praktijk, theorie en opleiden in de wijk.

Het programma gaat uit van basiskennis van de deelnemers (‘gaining knowledge’) en biedt wijkverpleegkundigen de volgende stap, waarbij zij leren dit toe te passen in complexe praktijksituaties (‘mastering knowledge). Van basiskennis naar meesterschap.

Deze opleiding is geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Voorwaarde voor het toekennen van accreditatiepunten is dat de deelnemer voor de start van de training ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister V&V.

Voor deelname vragen we een hbo-v diploma en aantoonbare ervaring als wijkverpleegkundige. Voorafgaand vindt een  intake gesprek plaats.

Via onderstaande button kun je je aanmelden. Wij nemen dan contact op voor een intake gesprek.

Aanmelden

Contact of vragen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over deze opleiding? Of wil je meer weten over wat KMBV voor jouw specifieke vraag kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 0570 – 76 00 10.

We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en beantwoorden graag jouw vraag. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op met jou.