U bevindt zich hier: Home » Sponsoring Marita van Maaren

Sponsoring Marita van Maaren

Geplaatst op 18 december 2019
fbt

Marita met Masentle

Een van de docenten van Opleidingsinstituut KMBV, Marita van Maaren, heeft afgelopen maanden in Zuid-Afrika vrijwilligerswerk gedaan bij Lebone Village. Opleidingsinstituut KMBV heeft Marita deze maanden gesponsord. Nu Marita weer terug is, vertelt zij over haar ervaringen en legt zij uit waar de sponsoring van KMBV terecht is gekomen: bij Masentle, een jonge dame van 20 jaar, voor wie een wereld open is gegaan. 

‘Sinds 9 jaar woont Masentle bij Lebone Village omdat haar oma niet meer voor haar kan zorgen. Haar moeder is een aantal jaar daarvoor al overleden. Helaas een herkenbare situatie voor veel kinderen in Zuid-Afrika.

Rond 6/7 jarige leeftijd is Masentle wel eens bij de kliniek geweest, maar ze weet niet meer wat daar toen uit gekomen is. Rond haar 10e/11e is ze bij Lebone komen wonen en heeft toen een bril gekregen. Hier had ze niet veel gemak van, dus deze werd weinig gedragen. Door de problemen met haar ogen is ze na Grade 7 gestopt met school. Inmiddels is ze 20 jaar en helpt ze mee in de zorg voor de kinderen bij Lebone en runt ze een naaiatelier.

Foto Marita 1Dankzij de sponsoring van Opleidingsinstituut KMBV kon er eindelijk uitgebreid onderzoek gedaan worden naar haar ogen. Masentle blijkt een chronische ontsteking te hebben die momenteel gelukkig stabiel is. Ze kan hiermee alleen contouren onderscheiden, maar geen gezichten. Inmiddels is er een passende bril gevonden waar ze baat bij heeft en die ze niet meer af zet! Ze kan precies zien hoe de draad door de naald gehaald moet worden en heeft hierdoor weer meer plezier in het naaien. Op de vraag “wat is er voor je veranderd?” volgt: “EVERYTHING! Ik kan weer zien, ik kan weer naaien, gezichten herkennen. Hier word ik blij van!”. Ze raakt geïnspireerd door komiek Steve Harvey en de interactie die hij heeft met mensen en hoe hij hen kan opvrolijken. Nu ze beter kan zien zou ze graag nog verder gaan met school om Grade 8, 9 en 10 te behalen. In de toekomst wil ze het liefst mensen helpen. Niet zozeer de verzorging van de kinderen zoals bij Lebone, maar werken met oudere mensen. In Nederland zouden we zeggen als helpende/verzorgende.’