U bevindt zich hier: Home » Terugblik op de Leernetwerk bijeenkomst Trainer en Toetser

Terugblik op de Leernetwerk bijeenkomst Trainer en Toetser

Geplaatst op 11 juli 2023

Donderdag 29 juni 2023 vond de leernetwerkbijeenkomst met Trainer en Toetser plaats. Deze bijeenkomst werd speciaal georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in en zich bezighoud met het Trainen en Toetsen verpleegtechnische handelingen. Een zaal vol met o.a. een medisch verpleegkundige, adviseur bevoegd bekwaam, praktijktoetser, teamleider, gespecialiseerd verpleegkundige, BIG toetser, verzorgende IG en HBO-Verpleegkundige. Het was een dag vol netwerk gesprekken, interactieve workshops, waardevolle inzichten en wellicht een stukje bewustwording.

Het thema van dit jaar was Bekwaam is Bevoegd?
Wie voorbehouden handelingen uitvoert, moet dat deskundig en zorgvuldig doen. Ook moet diegene bekwaam zijn. Dat wil zeggen dat diegene voldoende kennis en vaardigheid heeft om de handeling uit te voeren. Anders ontstaan onverantwoorde risico’s voor de gezondheid van de client.

De leernetwerkbijeenkomst begon met interessante gesprekken en het delen van ervaringen over dit thema. De gesprekken werden geleid door KMBV experts en een KMBV opdrachtgever uit de praktijk met een leervraag. Kim Los en Albert van Eerten organiseerden via een corparate tribe methode de sessie met Wieteke Kramer van s Heerenloo.  De interactieve aard van ochtend gaf de aanwezige de gelegenheid om hun ervaringen, vragen en inzichten te delen en van elkaar te leren. Tijdens de ochtend werd gevraagd om niet oordelend te zijn, maar dat de deelnemers samen tot nieuwe inzichten kwamen en wellicht bewustwording te creëren.  Gevolg was een levendige, inspirerende ochtend met herkenning en misschien nog meer vragen…Bekwaam is bevoegd?

“Hoe ga je om met wettelijke richtlijnen? Hoe kun je medewerkers de eigen regie laten nemen over hun leerproces? Hoe ga je om met blijvend leren? Hoe krijg je iedereen hierin mee? Ook de zzp’ers en de “innerlijke gepensioneerde”, wat is de best practise, Hoe is het bij jouw georganiseerd? Waarom moet ik worden afgetoetst op dingen die ik nooit doe? Ik haak af, want de e-learning is totaal niet relevant…Hoe gaan jullie om met onbewust onbekwame collega’s?

Dit waren zo een aantal opmerkingen die gedeeld werden. Één oplossing is er niet, het draait vooral om bewustwording, het gesprek aan gaan, en investeren in je zorgmedewerkers en collega’s. Al inzichten worden verzameld en gebundeld in een whitepaper. Deze is aan te vragen via info@kmbv.nl

Tijdens de lunchpauze was er gelegenheid om nieuwe contacten te leggen binnen het werkveld en ervaringen uit te wisselen.  Na de middag was het tijd om zelf aan de slag te gaan tijdens één van de workshops:

  • Hoe verwerk je de toetsing digitaal via de Vilans Protocollen?
  • Wat werkt wel in je training of toetsing?
  • Wat is de essentie van het toetsen?
  • Proeve van bekwaamheid 2.0
  • Hoe verzorg je de training van verpleegtechnische vaardigheden met actieve werkvormen, juist ook op de werkplek locatie?
  • Hoe verzorg je de toetsing op de werkplek?
  • Wat werkt wel in je training of toetsing?

Tijdens de workshops kregen de deelnemers waardevolle inzichten die ze direct kunnen toepassen in hun eigen praktijk en werden uitgedaagd om na te denken hoe ze deze aspecten in hun dagelijkse praktijk kunnen verbeteren.  De conclusie is dat de bijeenkomst een waardevolle eerste aanzet is op het thema Bekwaam is Bevoegd en dat we vooral van elkaar kunnen leren. Dit kan via KMBV of regionaal.

Mocht je vragen hebben? Neem gerust contact op met onze Programma manager Leren & Ontwikkelen Josien Wissink of met onze Adviseur zorgopleidingen Maud Valk via het contactformulier.