Basistraining palliatieve zorg

Basistraining palliatieve zorg

Palliatieve zorg richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naderend sterven onder ogen moeten zien.

Het bieden van effectieve en goede palliatieve zorg vraagt specifieke expertise. In deze basistraining ontvangen de deelnemers praktische en complete tools om goed om te gaan met en beter in te spelen op de zorgvraag van een cliënt in de palliatieve fase. Een bijzonder onderdeel van deze training is dat er continu een verbinding wordt gemaakt tussen theorie en praktijk: de cliënt en de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer staan gedurende de totale opleiding centraal.

 

Modules Bekijk programma

  • Module 1 - Palliatieve zorg algemeen
  • Module 2 - Symptoommanagement in de palliatieve fase
  • Module 3 - Beslissingen rondom het levenseinde
  • Module 4 - Communicatie en psychosociale onderdelen van de zorg

Doelgroep

Verpleegkundigen en verzorgenden die zich willen ontwikkelen ten behoeve van de palliatieve cliënt. Zij zijn werkzaam in de thuiszorg, een hospice of in een verpleeghuis.


Kosten

€ 895,- (btw is niet van toepassing).

Onze adviseur zorgopleidingen vertelt je graag meer en kan je adviseren bij het maken van de juiste keuze. Meer weten?
Palliatieve zorg - Zorg opleidingen - KMBV Betere zorg door ontwikkeling

Module 1 - Palliatieve zorg algemeen

Tijdens deze eerste module staat de algemene palliatieve zorg centraal. Er wordt ingegaan op de definitie en diverse stadia van palliatieve zorg en de organisatie en afstemming rondom palliatieve zorg. De docent gaat verder samen met de deelnemers kijken hoe je in deze situatie zorgt voor een goede multidisciplinaire samenwerking. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij persoonlijke waarden. Hoe spelen deze een rol in de zorgverlening van de deelnemers?

Palliatieve zorg - Zorg opleidingen - KMBV Betere zorg door ontwikkeling

Module 2 - Symptoommanagement in de palliatieve fase

Iedere persoon leeft en sterft op zijn eigen manier. In de palliatieve fase gaat het om de bestrijding van pijn, benauwdheid, onrust, misselijkheid, jeuk etc. Tijdens deze module krijg je handvatten om de situatie in kaart te brengen en adequate acties in te zetten. Er wordt niet alleen gekeken naar medicamenteuze oplossingen, maar ook naar niet medicamenteuze mogelijkheden, die de verpleegkundige/verzorgende in kan zetten.

KMBV Betere zorg door ontwikkeling - Opleidingen Palliatieve zorg

Module 3 - Beslissingen rondom het levenseinde

In de periode rondom het levenseinde moeten wensen worden vastgelegd en moeilijke beslissingen worden overdacht en besproken. Welke taken liggen bij de arts en waar ligt de taak van de verzorgende/ verpleegkundige? Tijdens deze module wordt onder andere aandacht besteed aan euthanasie, palliatieve sedatie, wilsbeschikking en culturele/ godsdienstige achtergronden.

Basistraining Palliatieve zorg - Zorg opleidingen - KMBV Betere zorg door ontwikkeling

Module 4 - Communicatie en psychosociale onderdelen van de zorg

Tijdens deze dag komt de communicatie met de zorgvrager, naasten en andere disciplines aan bod. Afscheid nemen en rouw, psychosociale aspecten en communicatie over het levenseinde zijn onderdelen waar je mee te maken krijgt. Deze dag wordt mede verzorgd door een trainingsactrice om diverse lastige situaties met de deelnemers te oefenen.

Kleine groepen met veel persoonlijke aandacht.

Voorafgaand aan de training maken de deelnemers een kennisscan zodat er tijdens de training een persoonlijk leerpad ontstaat.

De gehele training is geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Voorwaarde voor het toekennen van accreditatiepunten is dat de deelnemer voor de start van de training ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister V&V.

In totaal zijn er 28 accreditatiepunten in het Kwaliteitsregister V&V te verkrijgen.

Bekijk alle ervaringen

“Interessante, leerzame training. Fijn dat er veel afwisseling is tussen theorie en eigen inbreng”

Oud-deelneemster Basistraining palliatieve zorg

Alle brochures hebben wij verzameld op onze downloadpagina.

Brochure downloaden

Meer informatie over het inschrijven voor de Basistraining palliatieve zorg is te vinden op onze speciale inschrijfpagina. Hier vind je ook het formulier om je direct aan te melden.

Aanmelden

Contact of vragen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over deze opleiding? Of wil je meer weten over wat KMBV voor jouw specifieke vraag kan betekenen? Neem dan contact op met onze adviseur zorgopleidingen Marlous Steemers. Zij helpt je graag bij het maken van de juiste keuze en beantwoordt graag jouw vraag. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Marlous neemt dan zo spoedig mogelijk contact op.

Bekijk ook onze andere open opleidingen

  • Vaardigheidstraining voor verzorgenden IG en verpleegkundigen

  • Basisleergang hoogcomplexe vaardigheden

  • Hercertificering zorg

  • Opleiding tot toetser

  • Opleiding tot trainer en toetser

  • Training Specialistische palliatieve zorg