Veel programma’s van Opleidingsinstituut KMBV zijn geaccrediteerd bij het Kwaliteitsregister V&V van de Vereniging Verzorgenden & Verpleegkundigen Nederland (V&VN). Verzorgenden en verpleegkundigen kunnen onder andere door het volgen van relevante scholingen geaccrediteerde punten halen. Voorwaarde is dat deelnemers ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister V&V op het moment van aanvang van de training.
Geaccrediteerde scholing die je hebt gevolgd wordt door de scholingsaanbieder automatisch bijgeschreven in je portfolio. Dit gebeurt binnen één tot zes weken. Voor geaccrediteerde bij- en nascholing krijg je officiële accreditatiepunten toegekend door het Kwaliteitsregister V&V. Deze zijn op kwaliteit beoordeeld door de accreditatiecommissie.
Het Kwaliteitsregister V&V is hét hulpmiddel voor jou als verpleegkundige of verzorgende om je deskundigheid bij te houden. In jouw online portfolio leg je leer- en ontwikkelactiviteiten vast. Je creëert een overzicht van alle activiteiten waar je als zorgprofessional van hebt geleerd. Het Kwaliteitsregister helpt je om te voldoen aan de Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering en aan te tonen (aan jezelf en anderen) dat je deskundig bent in je vakgebied en goede zorg kunt geven aan patiënten, cliënten of bewoners.
Volg je een scholing of andere leeractiviteiten over voorbehouden en risicovolle handelingen? Dit doe je om bevoegd en bekwaam te blijven. Ook daar helpt KMBV je graag bij en geeft hiervoor accreditatiepunten in het Kwaliteitsregister. Het Kwaliteitsregister biedt vervolgens een handig overzicht van alles wat je hebt gedaan om je deskundigheid voor deze handelingen op peil te houden.
Deskundigheidsgebieden
Heb je een specifieke expertise? Dan kun je die vastleggen in een deskundigheidsgebied. Het Kwaliteitsregister heeft er 38, bijvoorbeeld ambulancezorg, reumatologie en wondzorg. De geaccrediteerde scholing die je hiervoor volgt om bij te blijven op dit gebied, telt mee bij je herregistratie in het Kwaliteitsregister.
Sta je al een tijd ingeschreven in het Kwaliteitsregister? Houd er dan rekening mee dat je elke vijf jaar een herregistratie aanvraagt, ook voor je deskundigheidsgebied(en). Deze herregistratie staat los van je herregistratie in het BIG-register, maar heeft wel hetzelfde doel: aantonen dat je bekwaam blijft doordat je voldoet aan de eisen. In het BIG-register gaat het om werkervaringseisen. In het Kwaliteitsregister gaat het om je deskundigheidsbevordering. De norm daarvoor is vastgelegd in de Beroepsnorm deskundigheidsbevordering.