Online Masterclasses Wet zorg en dwang

Online Masterclasses Wet zorg en dwang

Meerdere edities

Hoe staat het met jouw zorgorganisatie op het gebied van de Wet zorg en dwang? Ben jij of zijn jullie goed op de hoogte van het stappenplan? Ben jij benieuwd hoe andere zorgorganisaties de implementatie hebben aangepakt? Kan jij de juiste afwegingen maken? Op verzoek van diverse zorgorganisaties hebben wij twee actuele Masterclasses ontwikkeld speciaal over Wet zorg en dwang.

1. De Wet zorg en dwang: tijd voor reflectie, actualiteit en kennis delen

Het eerste halfjaar van het overgangsjaar is inmiddels voorbij. Waar staat jouw zorgorganisatie? Aan het begin? Of liggen jullie al goed op koers? Zijn de zorgplannen zoals vereist al omgezet? En is er al ervaring opgedaan met het stappenplan?

Zoek je een antwoord op zaken als: Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Wat zijn de lessons learned bij de implementatie en de uitrol? Welke valkuilen zijn er in de uitvoering? Welke wetsaanpassingen zijn er nog te verwachten? Kom dan online voor onze masterclass op donderdag 10 september van 19.00u tot 20.30u!

2. De Wet zorg en dwang: door inzicht in gedrag stapsgewijs op zoek naar passende alternatieven voor onvrijwillige zorg

De essentie van de Wet zorg en dwang is goede en veilige zorg met onvrijwillige zorg als uiterst alternatief. De wet vraagt dat je een goede afweging maakt. Hoe beter wij het gedrag van de cliënt begrijpen, hoe beter we dit gunstig kunnen beïnvloeden en hoe minder onvrijwillige zorg we nodig hebben!

Wil jij ook verdere verdieping in het onderzoeken van alternatieven binnen het stappenplan? Kom dan online voor onze masterclass op woensdag 16 september van 19.00u tot 20.30u!

 

De kosten per Masterclass zijn: € 55,-. Wil je beide Masterclasses volgen? Dan betaal je € 99,-. Wil je met meer dan drie personen uit één organisatie deelnemen? Neem dan contact met ons op voor speciale groepsprijzen. Genoemde kosten zijn inclusief btw.

 

Modules Bekijk programma

 • 1. De Wet zorg en dwang: tijd voor reflectie, actualiteit en kennis delen
 • 2. De Wet zorg en dwang: door inzicht in gedrag stapsgewijs op zoek naar passende alternatieven voor onvrijwillige zorg

Trainingsduur

Online sessies van 19.00 – 20.30 uur.


Doelgroep

Masterclass 1: iedereen, van bestuurder tot zorgverantwoordelijke, die een toegewezen rol binnen de Wet zorg en dwang heeft.

Masterclass 2: zorgverantwoordelijken en andere bij het stappenplan betrokken disciplines.


Edities

 • Masterclass 1
  10 september 2020

  Kosten

  € 55,- (btw is niet van toepassing)
 • Masterclass 2
  16 september 2020

  Kosten

  € 55,- (btw is niet van toepassing)

Onze adviseur zorgopleidingen vertelt je graag meer en kan je adviseren bij het maken van de juiste keuze. Meer weten?
Leergang Toetsen - KMBV Betere zorg door ontwikkeling

1. De Wet zorg en dwang: tijd voor reflectie, actualiteit en kennis delen

Online sessie: donderdag 10 september 2020 (19.00 - 20.30 uur)

Wat gaan we doen?
Tijdens de masterclass Wet zorg en dwang neemt Jan van der Hammen, expert implementatie Wzd en trainer Opleidingsinstituut KMBV, je mee langs de landelijke ontwikkelingen rondom deze wet. Samen met Brenda Frederiks, jurist VUMC en lid van de landelijke ontwikkelklankbord Wzd, bespreekt hij de uitkomsten van de quickscan Wzd, de stand van zaken van de evaluaties, de aanpassingen, het overgangsjaar en corona en de insteek van de inspectie en de status extramuraal.

Aansluitend presenteren we je een best practice in voorbereiding op en de aanpak van de implementatie van de Wzd door experts van ViVa! Zorggroep. Hoe hebben zij het aangepakt? Wat hebben zij geleerd?

Tijdens de masterclass is er volop gelegenheid om vragen te stellen, eigen knelpunten en successen te delen en te reflecteren op je eigen proces samen met andere zorgorganisaties.

Online Masterclasses Wet zorg en dwang - KMBV Betere zorg door ontwikkeling

2. De Wet zorg en dwang: door inzicht in gedrag stapsgewijs op zoek naar passende alternatieven voor onvrijwillige zorg

Online sessie: woensdag 16 september 2020 (19.00 - 20.30 uur)

Wat gaan we doen?
Tijdens de online masterclass worden handvatten toegereikt om, methodisch en onderbouwd via gedragsinzicht, alternatieven van onvrijwillige zorg positief in te zetten. Dit alles ten behoeve van de vrijheid en het welbevinden van de cliënt. De masterclass wordt ondersteund door praktijkvoorbeelden met acteurs, waardoor de visuele vertaalslag naar de eigen praktijk direct wordt gemaakt. Je ontvangt tools om oorzaken en aanleidingen van gedrag te onderzoeken. Ook de invloed van stress en onveiligheid op het gedrag wordt nader toegelicht. Deze masterclass is een must voor verdieping in het onderzoeken van het stappenplan voor zorgverantwoordelijken.

De masterclass wordt verzorgd door Jan van der Hammen, jarenlang trainer op het gebied van dementie, onbegrepen gedrag en medeauteur van de boeken: De dementie van Jet en Harrie’ en ‘Bij mij doet ze dat nooit’.

Jan van der Hammen (Masterclass 1 en 2)

Online Masterclasses Wet zorg en dwang - KMBV Betere zorg door ontwikkelingJan van der Hammen (1958) is opgeleid als psychiatrisch verpleegkundige en is in 1980 in de ouderenzorg gaan werken. Hij heeft ervaring in het verpleeghuis, verzorgingshuis en in de thuiszorg en heeft lange tijd als manager in de psychogeriatrie en in het kleinschalig wonen gewerkt. Hij heeft cursussen en trainingen gevolgd op het terrein van het improvisatietheater en werkt tegenwoordig als inleider, trainer en acteur. Ook durft hij zich specialist te noemen in de moderne dementiezorg en op het gebied van de Wet zorg en dwang. Daarnaast werkt hij mee aan verschillende (post) Hbo-opleidingen en begeleidt zorginstellingen in processen van verandering. Hij werkt vanuit de overtuiging dat leren leuk moet zijn.

 

Brenda Frederiks (Masterclass 1)

Brenda Frederiks heeft rechten en gezondheidswetenschappen gestudeerd en is in 2004 gepromoveerd met het proefschrift: ‘De rechtspositie van mensen met een verstandelijke beperking: van beperking naar ontplooiing’. In dit proefschrift ligt het accent op het thema vrijheidsbeperking (juridisch en empirisch onderzoek) in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Voor deze publicatie heeft zij in 2005 de Ds. Visscherprijs 2005 ontvangen. Na haar promotie is de rechtspositie van mensen met een (verstandelijke) beperking en mensen met dementie een centraal thema gebleven. Sinds 2005 is Brenda werkzaam bij het VUmc als universitair docent en onderzoeker gezondheidsrecht. Daarnaast geeft Brenda regelmatig lezingen en trainingen aan een zeer gevarieerd publiek, zoals studenten geneeskunde en gezondheidswetenschappen, artsen in opleiding, huisartsen in opleiding, RINO en heeft zij ervaring met het spreken op verschillende congressen.

Bekijk alle ervaringen

““Deze training was de eerste online training voor ons en een groot succes!
Jan van der Hammen, de docent, was enthousiast, vakkundig, praktijkgericht en heeft veel kennis.
Van zo’n trainer willen mijn medewerkers wel vaker een training!”

Mathilde van Marle, adviseur Leren & Ontwikkelen Careander, mede namens de deelnemers van een traject Wet zorg en dwang

Alle brochures hebben wij verzameld op onze downloadpagina.

Brochure downloaden

Meer informatie over het inschrijven voor de Masterclasses is te vinden op onze speciale inschrijfpagina. Hier vind je ook het formulier om je direct aan te melden.

Aanmelden

Contact of vragen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over deze opleiding? Of wil je meer weten over wat KMBV voor jouw specifieke vraag kan betekenen? Neem dan contact op met onze adviseur zorgopleidingen Marlous Steemers. Zij helpt je graag bij het maken van de juiste keuze en beantwoordt graag jouw vraag. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Marlous neemt dan zo spoedig mogelijk contact op.