Zorg in de wijk speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen, ook als ze ouder worden of te maken krijgen met een ziekte of beperking. Goede wijkzorg maakt dit mogelijk door professionele ondersteuning dichtbij huis te bieden. Voor zorgprofessionals betekent dit een andere manier van werken – met meer autonomie, samenwerking en verantwoordelijkheid. Dat vraagt om vakbekwame zorgprofessionals die niet alleen zorgen, maar ook sterk zijn in het signaleren van problemen, het bieden van preventieve ondersteuning en het versterken van zelfredzaamheid. De wijkverpleegkundige speelt hierin een sleutelrol.
Bij KMBV helpen we professionals om vakbekwaam en met vertrouwen hun rol in de wijk op te pakken. We bieden incompany trainingen die aansluiten op de dagelijkse praktijk én op de landelijke kaders, zoals het Normenkader voor (wijk)verpleegkundigen. Gericht op vakmanschap, eigenaarschap, betrokkenheid en samenwerking in de wijk. De maatwerk trajecten sluiten altijd aan bij bij de praktijk van wijkverpleegkundigen en andere professionals in de wijk. En uiteraard bij de vraag van jouw organisatie. We combineren actuele richtlijnen, zoals het normenkader, met casuïstiek uit jullie praktijk.
Basistraining Vakbekwaam Indiceren
In deze training leer je indiceren volgens het normenkader van V&VN, op basis van klinisch redeneren en met een goede onderbouwing. Je ontwikkelt inzicht in het hele indicatieproces, van het signaleren van zorgvragen tot het formuleren van passende interventies. Daarbij oefen je met praktijksituaties die herkenbaar zijn voor jouw werk in de wijk. Na afloop weet je hoe je vakbekwaam, professioneel en met vertrouwen kunt indiceren.
Masterclass Indiceren
Een masterclass voor wijkverpleegkundigen die ervaring hebben met indiceren, en hun vakmanschap verder willen verdiepen. Je werkt aan complexe casuïstiek en leert hoe je keuzes onderbouwt binnen juridische, ethische en professionele kaders. Er is ruimte voor reflectie, intercollegiale toetsing en het uitwisselen van ervaringen. Je ontwikkelt je verder als regisseur van zorg, met oog voor kwaliteit en verantwoording – in lijn met de actuele eisen vanuit beleid en praktijk.
Training Procesbegeleider Intercollegiale Toetsing
In deze training leer je hoe je toetsing binnen jouw team kunt begeleiden op een manier die uitnodigt tot open gesprek, leren van elkaar en gezamenlijk verbeteren. Je krijgt handvatten om toetsbijeenkomsten goed voor te bereiden, te begeleiden en te borgen binnen je organisatie. Ook leer je omgaan met verschillende perspectieven, weerstand en complexe inhoud. Een training voor verpleegkundigen die willen bouwen aan vakmanschap én teamontwikkeling.
Werken met het Omaha System
Het Omaha System helpt zorgprofessionals om methodisch en gestructureerd te werken, van intake tot evaluatie. Je maakt kennis met de opbouw van het systeem en leert hoe je het toepast in je dagelijkse praktijk. Je oefent met het benoemen van problemen, het formuleren van doelen en interventies, en het monitoren van resultaten. Zo krijg je meer grip op je werk, vergroot je de transparantie van zorg en kun je beter verantwoorden wat je doet – zowel naar cliënten als collega’s.
Zorg in de wijk is méér dan zorg verlenen aan huis. Het is persoonsgericht, dichtbij en vaak bepalend voor de kwaliteit van leven van mensen die langer thuis willen of moeten blijven wonen. Wijkzorg draait om het signaleren van gezondheidsproblemen, het begeleiden van mensen met chronische aandoeningen, het coördineren van passende zorg en het samenwerken met allerlei betrokkenen in de wijk – van huisartsen tot buurtteams. De wijkverpleegkundige vervult hierin een sleutelrol: als zorgverlener én regisseur. Ze indiceert zelfstandig zorg, stelt zorgplannen op, begeleidt cliënten en stimuleert hun zelfredzaamheid. Daarbij moet ze snel kunnen schakelen, professioneel kunnen redeneren en handelen volgens actuele standaarden zoals het normenkader van V&VN. Juist omdat deze rol zoveel vraagt, is investeren in kennis, reflectie en professionele ontwikkeling onmisbaar. Zo blijft wijkzorg niet alleen uitvoerbaar, maar vooral ook waardevol.
Onze programma’s en trainingen waarin rondom diverse aspecten van zorg in de wijk en wijkverpleging, bieden een mooie basis én uitbreidingsmogelijkheden voor de wijkverpleegkundingen binnen jouw zorgorganisatie. Wij staan voor jou klaar en denken graag met je mee over een passend traject op maat. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onze programma’s jouw zorgorganisatie kunnen ondersteunen als het gaat om het leveren van de goede en juiste zorg in de wijk.