Opleidingsinstituut KMBV neemt zorgorganisaties mee in kennisdeling en uniform werken op het gebied van de Wet zorg en dwang door middel van Xperience learning en theatervoorstellingen. Deze voorstellingen en workshops staan in het teken van eenduidigheid in omgaan met dementie en onbegrepen gedrag. Dit is voor een gehele organisatie toepasbaar. Van de gastvrouw tot bestuurder en zorgt voor rust en duidelijkheid voor de cliënt.
Onderwerpen die tijdens de training aan bod (kunnen) komen:
De Xperience learning sessies rondom dementie en onbegrepen gedrag zijn een product van de warme samenwerking met expert en trainer Wzd Jan van der Hammen.
Doelgroep: zorgprofessionals (zowel intra- als extramuraal) die te maken hebben met dementie en onbegrepen gedrag.
Duur: alle incompany scholingen worden op maat samengesteld. De Xperience learning dementie scholing duurt in de basis 3 dagdelen.
Optioneel: uitbreiding met andere programma’s rondom Wzd
Tijdens deze praktijkgerichte opleiding worden de deelnemers meegenomen in de belevingswereld van mensen met dementie. Verspreid over één hele dag en een terugkommoment ongeveer drie maanden later, staat ervaringsleren centraal. Deelnemers starten met het opstellen van een persoonlijk cliëntprofiel met een eigen ingebrachte casus. Tijdens de lesdag beleven zij hoe dementie het dagelijks leven beïnvloedt en ontdekken zij hoe belangrijk écht contact en persoonsgerichte zorg zijn.
Door middel van werkvormen zoals rollenspellen en reflectiesessies krijgen deelnemers inzicht in hoe gedrag beïnvloed wordt door de omgeving, en hoe zij in hun rol als zorgverlener het verschil kunnen maken. Daarbij wordt voortdurend gekeken hoe iedereen een betekenisvolle , ondanks de uitdagingen die dementie met zich meebrengt. De opleiding sluit af met teamafspraken voor een uniforme werkwijze in de praktijk.
Tijdens het optionele terugkomdagdeel verdiepen de deelnemers hun inzichten aan de hand van casussen en ervaringen uit de praktijk. Dit dagdeel behandelt zowel verdiepende casusvragen vanuit de deelnemers als vanuit de zorgorganisatie.
Sinds ik begin jaren negentig in aanraking kwam met het improvisatietheater weet ik hoe krachtig leren door beleven is. Zo fijn dat ik dit regelmatig in de praktijk kan inzetten. Zo mocht ik in een trainingstraject 9 groepen een hele dag meenemen in deze manier van leren, binnen het thema persoonsgerichte zorg. Steeds begonnen we netjes aan tafels met een naambordje voor iedere deelnemer. Al gauw werd mij duidelijk dat hoe groter de chaos in de ruimte aan het eind van de dag was, hoe meer beleving er in de training zat.
Ik begin consequent steeds met een ervaringsoefening, in tweetallen, drietallen of met de hele groep tegelijk en koppel daar door middel van reflectie, de theorie en de vaardigheden aan. Als je eenmaal midden in de kring hebt gezeten, waarbij er 6 denkbeeldige, maar verschillend gekleurde ballen over je hoofd vliegen, en het jouw taak is in de gaten te houden wie welke kleur bal in handen krijgt, weet je wat het betekent als je met een door dementie beschadigd brein in een huiskamer zit. Ogenschijnlijk rustig maar met een piepje van de vaatwasser, een gesprekje tussen twee mensen achter je, André Rieu op de achtergrond en een rammelende kar op de gang. Hoeveel prikkels kun je aan en hoe lang hou je dat vol?
Of probeer er in een tweetal eens achter te komen wat het lievelingseten van je gesprekspartner is, terwijl je wel mag praten maar geen enkele vraag mag stellen. Vragen veroorzaakt stress, zeker als je brein je in de steek laat, ontwijkende of ontkennende antwoorden zijn dan veilig. “Gaat u mee naar de klassieke muziek?” Mee? Met wie? Klassieke muziek? Hoe ver is dat? Hoe kom ik dan weer thuis? “Nee, een andere keer misschien”. “Nee, ik heb hoofdpijn”.
Ria van Dinteren beschrijft in haar boek: Brein in training, wat het brein nodig heeft om te leren:
Hoe mooi is het als deelnemers op basis van een zelfgekozen praktijkopdrachtje terugkomen met een zelf geoefende vaardigheid die in de praktijk nog werkt ook.
Niets krachtiger dan leren door beleven: The Experience Day!
Onze programma’s en trainingen waarin de Wzd en onbegrepen gedrag centraal staan, bieden een gedegen basis en een scala aan mogelijkheden voor diverse doelgroepen binnen jouw zorgorganisatie. Wij staan voor jou klaar en denken graag met je mee over een passend traject op maat. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onze programma’s jouw zorgorganisatie kan ondersteunen op dit belangrijke zorgthema Wet zorg en dwang, dementie en onbegrepen gedrag.