Omgaan met ‘onbegrepen gedrag’, hoe doe je dat? Een vraag die in de zorg regelmatig voorbij komt, zeker als het gaat om de zorg voor mensen met dementie. ActiVite maakte dit daarom tot het onderwerp van de ActiVite Groeidagen 2025. Op deze dagen ontmoeten, scholen en inspireren medewerkers elkaar en wisselen ze ervaringen met elkaar uit. Dit keer ondersteund door het regietheater van KMBV.
Een werkvorm waarbij we samen met deelnemers aan de slag gingen rondom dit confronterende thema. Belangrijk was dat het thema goed aansloot bij de dagelijkse werkpraktijk van de medewerkers van ActiVite, en daarom hadden zij zelf veel invloed op de onderwerpen die aan bod kwamen. Denk hierbij aan dementie, Wzd, psychische ziektebeelden, etc. We namen deelnemers tijdens de opleidingsdagen mee in het leerproces en gaven ze een actieve rol. Hierdoor kreeg het leren een ervarende vorm, waardoor de dag nog beter aansloot bij de (vertaling naar) de dagelijkse werkpraktijk. Bovendien maakt het gezamenlijk leren leuker!
“De groeidagen waren een succes, met enthousiaste reacties ter plekke en een dikke 8 in de evaluatie. Het regietheater van Opleidingsinstituut KMBV bracht met ‘herkenbaarheid en humor’ situaties naar voren rondom onbegrepen gedrag. Inspirerend!”
ActiVite
Bij Activite hebben we regietheater ingezet als interactieve en veilige manier om leren en ontwikkelen te stimuleren. Door gebruik te maken van theatertechnieken, gekoppeld aan herkenbare praktijksituaties, hebben we deelnemers geholpen om nieuwe inzichten op te doen en direct te ervaren welk effect ander gedrag kan hebben.
Het dagdeel begon met een kort theaterstuk waarin situaties uit de dagelijkse praktijk van Activite werden uitgebeeld. Door gebruik van passende attributen en een realistische setting konden deelnemers zich gemakkelijk herkennen in de scènes. Aansluitend gingen we in gesprek over wat zij zagen, wat hen raakte, en welke alternatieven mogelijk zouden zijn in vergelijkbare situaties.
Daarna volgde het interactieve onderdeel: bemoeitoneel. Tijdens dit deel speelden onze acteurs een scène waarin kleine misverstanden konden uitgroeien tot grotere problemen. Deelnemers kregen de mogelijkheid om in te grijpen, verbeteringen aan te dragen en zo direct het effect van ander gedrag te zien. Door samen te regisseren, konden zij experimenteren met nieuw gedrag, zonder zelf te hoeven spelen.
Door de actieve inbreng van de deelnemers, en door het gebruik van hun eigen praktijkvoorbeelden, sloot de training nauw aan bij de dagelijkse werkzaamheden binnen Activite. Waar nodig boden de trainers aanvullend theoretisch kader aan, zodat de ervaringen werden verdiept en deelnemers deze ook konden vertalen naar hun eigen praktijk.