U bevindt zich hier: Home » STAP-subsidie

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Wil jij jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren door het volgen van een opleiding? Door je om of bij te scholen? Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP subsidie van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding bij Opleidingsinstituut KMBV.

Het eerstvolgende tijdvak om STAP subsidie aan te vragen gaat in op maandag 1 mei 2023 om 10.00 uur.

De opleiding van jouw keuze moet dan vervolgens starten 4 weken na jouw aanvraag, maar wel binnen 3 maanden na afloop van het betreffende tijdvak. 

 

Voor welke KMBV opleidingen kun je je aanmelden met een STAP-budget?

Alle open opleidingen en trainingen van KMBV kunnen worden gevolgd met het STAP-subsidie.

Basisleergang hoogcomplexe vaardigheden

De Basisleergang is geschikt voor verpleegkundigen die werkzaam zijn (of gaan werken) in een specialistisch of ambulant team, zowel intra- als extramuraal.

Hercertificering

De Hercertificering is een unieke training voor de ervaren technische verpleegkundige die al minimaal drie jaar werkzaam is in een specialistisch of ambulant team.

Basistraining palliatieve zorg

Een praktische en complete training voor verzorgenden en verpleegkundigen werkzaam in de thuiszorg, een verpleeghuis en/ of een hospice.

Opleiding Kwaliteit (OKF)

De Opleiding Kwaliteit (OKF) is een brede, onafhankelijke kwaliteitsopleiding voor de zorg.

Opleiding tot trainer en toetser

Een leergang voor zorgprofessionals die hun collega's (gaan) trainen in en/ of beoordelen op verpleegtechnische vaardigheden.

Opleiding tot toetser

Een leergang voor zorgprofessionals die hun collega's (gaan) toetsen en beoordelen op verpleegtechnische vaardigheden.

Het STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

De overheid wil dat mensen met het STAP-budget zelf kunt kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als je bijvoorbeeld te weinig geld hebt om (bij)scholing te volgen. Daarom vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten.

Op 1 maart start het eerste tijdvak om je aanvraag te doen. Daarna start elke 2 maanden een nieuwe aanvraagperiode. Is het budget in deze periode op? Probeer het dan opnieuw in een volgende periode. Is jouw aanvraag goedgekeurd? Dan maakt UWV het geld over naar KMBV en kun jij je opleiding volgen.

Voorwaarden STAP-budget

Het STAP-budget is in het leven geroepen voor iedere werkende of werkzoekende, die zich wil laten om- of bijscholen. Wil je gebruik maken van deze subsidie, dan kun je via de deze website een aanvraag doen. Aan een aanvraag zijn enkele voorwaarden gebonden. De meest belangrijke is dat de opleiding die je wilt volgen, opgenomen is in het scholingsregister van DUO. Dat is bij de opleidingen en leergangen van Opleidingsinstituut KMBV het geval. Twijfel je, of wil je een opleiding doen die niet in het register staat, neem dan even contact met ons op. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn en geen AOW ontvangen.

Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden over deze STAP-regeling.

Hoe kun je een aanvraag doen en gebruiken bij KMBV?

Je kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Hiervoor heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig, die je van ons ontvangt wanneer je je inschrijft voor één van de opleidingen die in aanmerking komt voor subsidie. Na goedkeuring maakt het UWV het bedrag van € 1.000,- over naar KMBV. Bedragen de deelnamekosten van jouw opleiding meer dan € 1.000,-, dan betaal jij of bijvoorbeeld je werkgever de rest bij. Wanneer je een STAP-budget toegekend krijgt, verwacht het UWV dat je er alles aan doet om de scholing af te ronden. Een scholing is (succesvol) afgerond als je een certificaat of diploma hebt behaald of als je meer dan 80% van de scholing hebt bijgewoond.

Meer weten?

Heb je nog vragen over het STAP-subsidie? Bekijk de veelgestelde vragen op de website van het UWV. Kun je daar het antwoord op jouw vraag niet vinden? Of wil je meer weten over welke opleidingen in aanmerking komen? Neem dan contact met ons op via 0570 – 760010.