Even voorstellen: Ingrid Rozendaal

Ingrid Rozendaal is al ruim 10 jaar docent bij KMBV, en deelt haar kennis en ervaring voornamelijk in de Basisleergang hoogcomplexe vaardigheden. Doordat zij het werken in de wijkverpleging kan combineren met het delen van haar kennis als docent bij KMBV, is ze altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van haar vakgebied.

In 1986 heeft Ingrid haar HBO-V afgerond en sindsdien is ze werkzaam als wijkverpleegkundige. En eigenlijk heeft ze vanaf het begin van haar loopbaan al trainingen gegeven. In 2004 heeft ze mede helpen opstarten van het Gespecialiseerd VerpleegTechnisch team voor Amstelring. Daar delen zorgprofessionals kennis met elkaar en oefenen ze vaardigheden. Dit maakt onderdeel uit van Ingrids werk. “Hierdoor kom ik dagelijks in aanraking met hoogcomplexe vaardigheden en ben ik continu bezig deze kennis over te dragen aan collega’s. En dus ook graag aan deelnemers aan de KMBV opleidingen.”

Ingrid Rozendaal - Opleidingsinstituut KMBV

Welke grote veranderingen in de zorg heb jij de afgelopen jaren gezien?
De allergrootste verandering die ik heb zien plaatsvinden tijdens mijn loopbaan is de continuïteit in de zorg. Toen ik begon was er nog helemaal geen avonddienst in de wijkverpleging. Nu is dat niet meer voor te stellen! Het is nu mogelijk om 24/7 zorg te bieden in de wijkverpleging en dat is een goede en nodige verandering geweest. Met deze verandering is ook de complexiteit van het verpleegtechnisch handelen toegenomen. Nu is bijvoorbeeld infusie mogelijk, dat was eerder geen optie!

 

Je bent al jarenlang docent bij KMBV, je bent altijd enthousiast en actief met de laatste ontwikkelingen. Waarom vind je het zo leuk om je kennis en ervaring te delen als docent?
Bij een symposium van KMBV, jaren geleden, zag ik de prachtige quote: ‘the art of teaching is the art of assisting discovery’ voorbij komen. Toen ik dat las dacht ik: Ja, dat is precies wat ik alle jaren doe! Je ondersteunt mensen om dingen zelf te laten ontdekken. Ik vind dat een van de mooiste dingen van mijn vak als docent. Je stelt mensen vragen waardoor ze denken, oh zit het zo! Als docent van KMBV breng je veel kennis over verschillende onderwerpen, je helpt de deelnemers hun kennis te vergroten maar zorgt er ook voor dat de kennis beklijft doordat je ze leert te redeneren.

 

Wat vind je zo leuk aan de open opleidingen?
Kennis delen is belangrijk om de kwaliteit van de zorg hoog te houden en om continu te verbeteren. Als kerndocent bij de Basisleergang zie ik dat deelnemers vanaf de eerste lesdag hun kennis versterken doordat alle deelnemers uit verschillende organisaties samen aan één tafel zitten en hun kennis delen met elkaar. Zo halen we allemaal het beste uit elkaars werkwijze en leert iedereen van elkaar. Tijdens de gehele opleiding neem ik de deelnemers ook mee om kritisch te kijken naar hun eigen werk, waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Waarom is dit bij een andere collega of bij een andere organisatie anders? Zo ontstaan er gedurende de lesdagen mooie vergelijkingen en vraagstukken die direct besproken worden. De open leergang haalt de sterke punten van de verpleegkundige en van de organisatie naar voren. De kans om dit te delen en van elkaar te leren is de grote extra plus van deze opleiding.