Eline Ruinemans begeleidt verandering in organisaties en is al jaren aangesloten bij KMBV. Als procesbegeleider, trainer en coach mentale veerkracht stelt ze rake vragen met een vleugje humor, die je helpen om het goede gesprek aan te gaan, juist wanneer het erom spant. Elines stijl is doelmatig, prikkelend, persoonlijk en verbindend, met een positieve kijk op het leven. Vanuit haar maatschappelijk actieve rol als professional, vrijwilliger en mantelzorger, is Eline thuis in de huidige ontwikkelingen. Hiernaast heeft zij bestuurlijke ervaring in het sociaal domein.
Na haar studie op de Hogere Hotelschool in Den Haag vervulde Eline jarenlang managementfuncties in Londen en Amsterdam. Haar intrinsieke motivatie om maatschappelijk het verschil te maken zorgde voor haar start als ondernemer in het sociaal domein in 2009, met als pijlers gastvrijheid, creativiteit en filosofie. Internationale ervaring geeft haar een unieke kijk op cultuur, communicatie en dienstverlening. “Ik creëer samen met leidinggevenden veerkrachtige teams, zodat mensen – ook in een kwetsbare situatie – zich gehoord, geraakt en gedreven voelen. Hierbij zet ik lichaamsgerichte dialoog in, waarin je leert voelen wat je wilt zeggen”. In 2022 publiceerde Eline haar boek ‘Dialoog in Crisistijd, handvat voor een goed gesprek’ als inspiratiebron en naslagwerk in een fase van groei en ontwikkeling.
Eline, kun je iets vertellen over je achtergrond en je connectie met de zorg?
“Mijn passie voor de zorg komt voort uit mijn passie voor gastvrijheid. Na mijn studie werkte ik in de hospitality branche en proefde ik culturen in België, Mexico en Engeland. Met nieuwsgierigheid naar hoe iemand (geworden) is. Door de jaren heen, geeft de zorg me meer voldoening dan de luxe vijf sterren, soms gebakken lucht. Het is mijn missie om sterke teams te creëren rondom mensen of processen in een kwetsbare fase. Dat ontstaat wanneer je jezelf voorop zet, met vertrouwen in je team, zodat je er samen echt kunt zijn voor de cliënt of bewoner.”
Wat maakt voor jou een gesprek ‘het goede gesprek’?
“Het goede gesprek ontstaat wanneer je met elkaar zonder oordeel oprecht nieuwsgierig bent. En de tijd neemt om werkelijk te luisteren met focus. Vanuit verlangzaamheid.”
Hoe zorg je er als docent voor dat elke training bij KMBV aansluit bij de specifieke behoeften van zorgprofessionals en organisaties?
“Ik luister, lees en leef me in. Ik maak een praatplaat, het programma in één oogopslag. En op de dag zelf vraag ik eerst letterlijk naar wat er leeft in een groep. Met het einddoel voor ogen en vanuit evenwaardigheid speel ik hier op in. Interactief met creatieve, speelse en verrassende werkvormen. Luchtig met verdieping die raakt.”
Wat hoop je dat mensen meenemen na een ontmoeting of sessie met jou?
“Dat iemand zich gehoord, geraakt en gedreven voelt.”
In 2022 publiceerde Eline haar boek Dialoog in Crisistijd, handvat voor een goed gesprek. Eigen illustraties maken het geheel beeldend. Het boek is bedoeld als inspiratiebron en naslagwerk in een fase van groei en ontwikkeling.
Je hebt een eigen boek geschreven; Dialoog in Crisistijd, handvat voor een goed gesprek. Wat wilde je hiermee overbrengen?
“Ik nodig de lezer uit om te kijken vanuit een nieuw perspectief. Om op deze manier nieuwsgierig, openhartig en moedig een (communicatie)kloof te overbruggen.”
Wat was het meest verrassende inzicht dat je zelf kreeg tijdens het schrijven of illustreren van het boek?
“Dat de kracht van woorden met beelden (mijn eigen illustraties) echt werkt. De derde druk komt eraan.”