Opleiding Kwaliteit (OKF)

De brede onafhankelijke kwaliteitsopleiding voor de zorg

Opleiding Kwaliteit (OKF)

Startdatum 3 oktober 2024

Al sinds 1993 gaat ieder jaar een nieuwe leergang van de Opleiding Kwaliteit (OKF) van start met bevlogen gastdocenten, een enthousiast team en inspirerende coaches die zich inzetten om elke deelnemer een flinke stap voorwaarts te helpen. Het vak van kwaliteitszorg is breed en voortdurend in beweging. De OKF voorziet met het opleidingsaanbod in de behoefte aan een actuele leer- en ervaringscontext van bevlogen professionals in de zorg met een takenpakket waarin kwaliteit een grote rol speelt.

Einddoelen

 • Je bezit actuele kennis en leert effectieve interventies en adviesvaardigheden om het werken aan kwaliteit in jouw instelling op een hoger plan te brengen.
 • Je bent in staat om voor jouw organisatie gestructureerd het kwaliteitsmanagement te (helpen) ontwikkelen en implementeren.
 • Je bent in staat de principes van kwaliteitsmanagement over te dragen aan andere medewerkers van jouw organisatie, op jouw eigen niveau en met jouw eigen specifieke verantwoordelijkheden.

Opleidingsprogramma

De rode draad in de opleiding is het werken aan een kwaliteitscultuur waarin persoonsgerichte zorg en werkgeluk organisaties helpen om het verschil te maken. De OKF maakt gebruik van uiteenlopende didactische werkvormen, waaronder interactieve presentaties, colleges, groepsopdrachten, discussies, dialogen en onderwijsleergesprekken. De OKF Leergang is ook gericht op integratie van de opgedane kennis en de toepassing daarvan in de praktijk. Met het oog hierop worden passende intervisie- en coachingsbijeenkomsten georganiseerd. Na het eerste blok van de opleiding wordt in elk volgend blok gemiddeld drie uur gewerkt aan onderlinge intervisie of coaching. Daarnaast ontvangt elke deelnemer persoonlijke coaching.

NIEUW IN 2024-2025:
Nieuw in het opleidingsprogramma van 2024-2025 zijn:

 • Persoonlijke ontwikkellijn door middel van o.a. disc-analyse
 • Unieke kwaliteitsinnovatie tour

Omvang en studiebelasting

De OKF Leergang omvat in totaal veertien dagen die over ongeveer een jaar zijn verspreid: de opleiding is opgebouwd uit 5 blokken van twee aaneengesloten dagen, e-learning modules, coaching, een slotmanifestatie en een terugkomdag(deel). Tussen de 5 lesblokken door zijn er e-learning modules en huiswerkopdrachten, die nemen ongeveer acht uren in beslag. Bij de huiswerkopdrachten valt het werken aan kwaliteit in de eigen zorgorganisatie en het leren samen.

Opleidingsinstituut_KMBV_Opleiding_Kwaliteit(OKF)

 

Deelnemers aan het woord

Korte impressie Slotmanifestatie OKF 2023

3 oktober 2024
 

Modules Bekijk programma

 • Blok 1: Kwaliteit, het vak, de eigen talenten en de persoonlijke inzet
 • Blok 2: Site Visit: Cliëntgerichtheid & persoonsgerichte zorg, eigen regie en zelfzorg
 • Blok 3: Ambiëren, certificeren en verantwoorden
 • Blok 4: Innovatietour: Innoveren, hospitality & service
 • Blok 5: Het verschil maken in de toekomst
 • Slotmanifestatie & Terugkomdag

Doelgroep

Verpleegkundigen, leidinggevenden, beleidsadviseurs, kwaliteitsmedewerkers en andere professionals die op diverse niveaus in de zorg werken aan zorg die ertoe doet en van waarde is voor alle betrokkenen en belanghebbenden.


Kosten

€ 6.969,- (exclusief accommodatiekosten à € 1.982,-, inclusief materiaalkosten, btw is niet van toepassing).

Onze adviseur zorgopleidingen vertelt je graag meer en kan je adviseren bij het maken van de juiste keuze. Meer weten?
Opleidingsinstituut_KMBV_Opleiding_Kwaliteit(OKF)

Blok 1: Kwaliteit, het vak, de eigen talenten en de persoonlijke inzet

Centraal in Nederland: donderdag 3 en vrijdag 4 oktober 2024

Blok 2: Site Visit: Cliëntgerichtheid & persoonsgerichte zorg, eigen regie en zelfzorg

Deventer: donderdag 7 en vrijdag 8 november 2024
Opleidingsinstituut_KMBV_Opleiding_Kwaliteit(OKF)

Blok 3: Ambiëren, certificeren en verantwoorden

Centraal in Nederland: donderdag 12 en vrijdag 13 december 2024
Opleidingsinstituut_KMBV_Opleiding_Kwaliteit(OKF)

Blok 4: Innovatietour: Innoveren, hospitality & service

Tour door Nederland: donderdag 23 en vrijdag 24 januari 2025
Opleidingsinstituut_KMBV_Opleiding_Kwaliteit(OKF)

Blok 5: Het verschil maken in de toekomst

Centraal in Nederland: donderdag 6 en vrijdag 7 maart 2025
Opleidingsinstituut_KMBV_Opleiding_Kwaliteit(OKF)

Slotmanifestatie & Terugkomdag

Centraal in Nederland: donderdag 8 mei 2025 & donderdag 11 september 2025

Op 8 mei 2025 vindt de feestelijke slotmanifestatie plaats.
Na een half jaar komt de groep opnieuw bijeen voor de terugkomdag. Deze vindt plaats op donderdag 11 september 2025.

Gastdocenten

Tijdens de OKF Leergang komen onder andere de volgende gastdocenten langs:

 • Frank Pieters, Verdraaide Organisaties
 • Pepijn Jansen, jurist en adviseur Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
 • Anne Goossensen, hoogleraar Informele zorg & Zorgethiek Universiteit voor Humanistiek (UvH)
 • Rob de Graaf, Lean six sigma en continue verbeteren Fl*w Organisaties

Moderator

Monica Grasveld-van Berckel, MHSC, heeft jarenlange ervaring als adviseur en procesbegeleider in de zorg. Visies, fusies en ruzies, kwaliteitsvraagstukken, innovatie, transmurale samenwerking en coaching van zorgprofessionals maakten deel uit van haar opdrachtenportefeuille. Met haar achtergrond als verpleegkundige heeft ze een pragmatische inslag bij haar manier van werken en vindt ze makkelijk aansluiting bij zorgprofessionals. De studie gezondheidswetenschappen gaf haar inzicht in management- en beleidsvraagstukken. Van deze combinatie heeft zij nog iedere dag plezier. Monica vindt, met vele anderen, dat kwaliteitszorg, waarvan ze aan de wieg heeft gestaan in Nederland, te complex en tijdrovend is geworden met teveel nadruk op het systeem en vinken. De zorg is een complex verweven systeem geworden van verschillende belangen en meer gericht op efficiency ten koste van patiënt/ cliëntgerichtheid en veiligheid. Het adagium voor deze tijd is wat haar betreft vereenvoudigen en terug naar de essentie waar zorg voor bedoeld is. Een belangrijke sleutel ligt wat Monica betreft bij de uitvoerende teams: zorgprofessionals, hun ondersteuners en patiënten/cliënten/naasten. Hun ervaringen van iedere dag bevatten een schat aan oplossingen. Het vraagt van management en kwaliteitsadviseurs een luisterende en ondersteunende houding: leidt zorgverleners minder af met wat moet en schep ruimte voor wat er echt toe doet! Een mooie opdracht voor kwaliteitsadviseurs om met visie en lef aan deze veranderingsopgave bij te dragen.

De opleiding is geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Voorwaarde voor het toekennen van accreditatiepunten is dat de deelnemer voor de start van de training ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister V&V.

Alle brochures hebben wij verzameld op onze downloadpagina.

Brochure downloaden

Meer informatie over het inschrijven is te vinden op onze speciale inschrijfpagina. Hier vind je ook het formulier om je direct aan te melden.

Vrijblijvende intake

“Dankzij de Opleiding Kwaliteit (OKF) is een nieuwe wereld voor me opengegaan. Zowel in netwerk en inzicht, maar ook om zaken vanuit diverse kanten te belichten waardoor kwaliteitsdenken wordt versneld” – Daphne Arkesteijn, Oud OKF-er, kwaliteitsverpleegkundige Omring.

Klik hier voor een aantal interviews met oud-deelnemers.

Lees hier meer ervaringen.

Contact of vragen?

Heb je een vraag of wil je meer weten over deze opleiding? Of wil je meer weten over wat KMBV voor jouw specifieke vraag kan betekenen? Neem dan contact op met onze programma manager Josien Wissink. Zij helpt je graag bij het maken van de juiste keuze en beantwoordt graag jouw vraag. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Josien neemt dan zo spoedig mogelijk contact op.