Al sinds 1993 gaat ieder jaar een nieuwe leergang van de Opleiding Kwaliteit (OKF) van start met als succesvol resultaat elke deelnemer een flinke stap voorwaarts te bieden. Het vak van kwaliteitszorg is breed en voortdurend in beweging. De OKF voorziet met het opleidingsaanbod in de behoefte aan een actuele leer- en ervaringscontext van bevlogen professionals in de zorg met een takenpakket waarin kwaliteit een grote rol speelt.
Einddoelen
Opleidingsprogramma
De rode draad in de opleiding is gestalte geven aan een gestructureerde aanpak van integraal kwaliteitsmanagement. De OKF maakt gebruik van uiteenlopende didactische werkvormen, waaronder interactieve presentaties, colleges, groepsopdrachten, discussies, dialogen en onderwijsleergesprekken. De OKF Leergang is ook gericht op integratie van de opgedane kennis en de toepassing daarvan in de praktijk. Met het oog hierop worden passende intervisie- en coachingsbijeenkomsten georganiseerd. Na het eerste blok van de opleiding wordt in elk volgend blok gemiddeld drie uur gewerkt aan onderlinge intervisie of coaching. Daarnaast ontvangt elke deelnemer persoonlijke coaching.
Omvang en studiebelasting
De OKF Leergang omvat in totaal veertien dagen die over ongeveer een jaar zijn verspreid: de opleiding is opgebouwd uit 5 blokken van twee aaneengesloten dagen, vier e-learning modules die elk een halve dag vergen, een slotmanifestatie en een terugkomdag(deel). Tussen de 5 lesblokken door zijn er e-learning modules en huiswerkopdrachten, die nemen ongeveer acht uren in beslag. Bij de huiswerkopdrachten valt het werken aan kwaliteit in de eigen zorgorganisatie en het leren samen.
Verpleegkundigen, leidinggevenden, beleidsadviseurs, kwaliteitsmedewerkers en andere professionals die op diverse niveaus in de zorg werken aan zorg die ertoe doet en van waarde is voor alle betrokkenen en belanghebbenden.
We gaan tijdens blok 1 in op leerscholen van kwaliteitszorg, van control tot waarde gedreven kwaliteit.
Tijdens dit blok gaat het over Kwaliteitsmanagement & verandermanagement. Zorg die deugt en deugd doet.
In blok 3 wordt ingegaan op ambiëren, certificeren en verantwoorden. De dynamiek rond transparantie over de kwaliteit van werken is daarbij een belangrijk onderwerp.
Innoveren, hospitality en service zijn de onderwerpen van deze twee dagen. Actuele concepten als Positieve Gezondheid, Lean, Planetree, Zelforganisatie en (Ont)Regel de Zorg komen langs.
Tijdens het laatste blok gaat het over patiëntgerichtheid en persoonsgerichte zorg. De eigen regie van patiënten en zelfzorg komt tevens aan bod.
Op 1 december 2022 vindt de feestelijke slotmanifestatie plaats.
Na een half jaar komt de groep weer bijeen voor de terugkomdag. Deze vindt plaats op donderdag 8 juni 2023.
Gastdocenten
Tijdens de OKF Leergang komen onder andere de volgende gastdocenten langs:
Kerndocent
Drs. Monica Haimé is afgestudeerd in de Organisatiepsychologie en Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en heeft Organisatiekunde en Bestuurskunde bij de Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde voltooid. Zij is gespecialiseerd in kwaliteitsmanagement, verandermanagement en conflicthantering in de zorg. Zij is kerndocente van de Opleiding Kwaliteitsfunctionarissen en staat bekend om haar laagdrempelige manier van werken met groepen zoals medische staven, raden van bestuur, raden van toezicht en managementteams.
“Regelmatig geven kwaliteitsmedewerkers aan dat zij bepaalde verbeteringen niet durven voor te stellen. Zij vrezen dat de werkvloer het te druk heeft, de leiding de verbeteringen onvoldoende ondersteunt, er te weinig geld is of er weerstand bestaat tegen veranderingen, hoe patiëntvriendelijk die ook moge zijn. Mijn advies is dan: wees nooit bang om problemen te krijgen die je al hebt. Vaak houden mensen zich in om zichzelf kenbaar te maken, omdat zij bang zijn tegenwerking te ondervinden of gebrek aan bijval. Gandhi zei echter terecht: there is nothing enlightening about shrinking. Krimpen en je inhouden, daar wordt de wereld niet mooier van. En de zorg niet beter.”
De opleiding is geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Voorwaarde voor het toekennen van accreditatiepunten is dat de deelnemer voor de start van de training ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister V&V.
“Dankzij de Opleiding Kwaliteit (OKF) is een nieuwe wereld voor me opengegaan. Zowel in netwerk en inzicht, maar ook om zaken vanuit diverse kanten te belichten waardoor kwaliteitsdenken wordt versneld”
Daphne Arkesteijn, Oud OKF-er, kwaliteitsverpleegkundige Omring
Klik hier voor een aantal interviews met oud-deelnemers
Alle brochures hebben wij verzameld op onze downloadpagina.
Brochure downloadenMeer informatie over het inschrijven is te vinden op onze speciale inschrijfpagina. Hier vind je ook het formulier om je direct aan te melden.
AanmeldenHeb je een vraag of wil je meer weten over deze opleiding? Of wil je meer weten over wat KMBV voor jouw specifieke vraag kan betekenen? Neem dan contact op met onze adviseur zorgopleidingen Marlous Steemers. Zij helpt je graag bij het maken van de juiste keuze en beantwoordt graag jouw vraag. Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. Marlous neemt dan zo spoedig mogelijk contact op.