De Hercertificering is een unieke opleiding voor de ervaren technische (thuiszorg) verpleegkundige die zich wil laten (her-)scholen, de actuele ontwikkelingen wil uitwisselen en daarnaast een controle wil ondergaan van zijn/haar bekwaamheid. Voorafgaand aan de opleiding maken de deelnemers speciaal geselecteerde e-learning modules en voorbereidende opdrachten per thema.
Wat gaan we doen?
De driedaagse opleiding is praktijkgericht en interactief. De scholing wordt gestart met klinisch redeneren waarbij communicatie en samenwerking met de arts centraal staan. Daarna komt het onderwerp effectieve communicatie aan bod, met speciale aandacht voor persoonlijke communicatiestijlen en de effect hiervan op cliënt, mantelzorger en collega. Dit thema komt terug op de tweede lesdag tijdens het dagdeel communicatie in de palliatieve zorg. Hierbij staat de communicatie in moeilijke gesprekken en kwetsbare situaties centraal. De sessie over palliatieve symptoombestrijding, die hierop volgt, staat vol met informatie en praktijkcasussen rondom palliatieve zorg en palliatieve sedatie. Op de laatste lesdag wordt er ingegaan op het instructie geven aan nieuwe collega’s, mantelzorgers en cliënten, gevolgd door een vaardigheidscarrousel, waarin er onder begeleiding verschillende handelingen geoefend worden. De dag (en opleiding) worden afgesloten met een toetsmoment.
Ervaren docenten uit de praktijk
We werken met ervaren professionals, die expert zijn op hun eigen vakgebied. De praktijk staat altijd centraal tijden de lesdagen waarbij er veel interactie is tussen de docenten en de deelnemers. Deelnemers komen uit diverse zorgorganisaties, wat zorgt voor waardevolle interactie en kennisdeling.
Blijf bekwaam
De Hercertificering biedt niet alleen verdieping, maar ook de kans om met vernieuwde kennis en frisse inzichten verder te bouwen aan je deskundigheid. Veel zorgprofessionals kiezen ervoor om deze Hercertificering elke drie jaar te volgen – zo blijven kennis en vaardigheden goed afgestemd op de praktijk van nu.
6 dagdelen verdeeld over 3 dagen.
Ervaren (thuiszorg)verpleegkundigen die vrijwel dagelijks complexe verpleegtechnische vaardigheden uitvoeren. Vaak werken deze verpleegkundigen in specialistische technische (thuiszorg/ ambulante) teams en zijn hier al minimaal drie jaar werkzaam.
In de ochtend starten we met aandacht voor klinisch redeneren. Een krachtig didactisch hulpmiddel om een goede methodische basis te geven voor de professionaliteit. In dit dagdeel ligt de aandacht op meer verdieping in het klinisch redeneren, waarbij samenwerking met de arts centraal staat.
Het dagdeel Effectieve communicatie helpt om een dieper inzicht te krijgen in de eigen communicatiestijl en te ontdekken hoe deze het contact met cliënten, mantelzorgers, andere disciplines én collega’s beïnvloedt. Deelnemers gaan praktisch aan de slag en leren gespreksvoeringstechnieken die direct toepasbaar zijn in herkenbare situaties uit de dagelijkse (zorg)praktijk. Daarnaast wordt er kennisgemaakt met het DISC-model, een instrument om gedrag en communicatie van anderen beter te begrijpen en de eigen aanpak hierop af te stemmen. Deze module is sterk gericht op de praktijk en draagt bij aan zowel professionele als persoonlijke groei in effectieve communicatie.
In het verdiepende dagdeel Communicatie in de palliatieve zorg staat communicatie in moeilijke en emotioneel beladen situaties centraal. De focus ligt op het voeren van gesprekken met patiënten en naasten in de palliatieve fase. De module sluit aan op ‘Effectieve communicatie’ en vormt een waardevolle aanvulling op de module ‘Palliatieve symptoombestrijding’. Door middel van praktijkgerichte oefeningen en reflectie wordt gewerkt aan het vergroten van communicatieve vaardigheden in complexe zorgsituaties.
De middag staat in het teken van symptoombestrijding in de palliatieve zorg. De docent zal onder andere ingaan op de diverse soorten opiaten, palliatieve zorg en palliatieve sedatie. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de bestrijding van diverse veel voorkomende symptomen in de palliatieve fase, pijnbehandeling en factoren die van invloed kunnen zijn op de beleving van pijn. De inhoud van deze dag is altijd gekoppeld aan praktijk casuïstiek.
Van gespecialiseerde verpleegkundigen wordt steeds vaker verwacht dat ze zelf een instructie kunnen geven aan (nieuwe) collega’s, mantelzorgers en cliënten. Eén van de huiswerkopdrachten van de Hercertificering is het opnemen van een instructiefilmpje voor een vaardigheid. Hoe zou je de vaardigheid aanleren aan een (nieuwe) collega? Tijdens de derde lesdag worden de instructiefilmpjes in kleine groepjes besproken. Deelnemers krijgen feedback op hun ingeleverde filmpje en geven zelf ook feedback.
Tijdens het vaardigheidscarrousel is er gelegenheid om de reeds bestaande ervaring en kennis verder te ontwikkelen in het skillslab. Vaardigheden die men nog niet goed beheerst kunnen getraind worden. Vervolgens vindt de kwalificerende toetsing van de vaardigheden plaats. Deze vaardigheid wordt beoordeeld aan de hand van de Vilans observatielijsten. De uitkomst hiervan is de uitslag van de praktijktoetsing.
De volledige Hercertificering, inclusief alle e-learning modules, is geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Voorwaarde voor het toekennen van accreditatiepunten is dat de deelnemer voor de start van de training ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister V&V.
In totaal zijn er 29 accreditatiepunten in het Kwaliteitsregister V&V te verkrijgen.
“Hele leerzame dagen met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast vindt er veel intercollegiale uitwisseling van ervaring plaats waar je in de praktijk veel aan hebt.”
Greet Weidijk, verpleegkundige specialistisch team Icare
Meld je via onderstaande button aan voor de Hercertificering.
AanmeldenHeb je een vraag over deze opleiding? Of wil je meer weten over wat KMBV voor jouw specifieke vraag kan betekenen? We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en/of een persoonlijk advies. Je kunt ons op diverse manieren bereiken. Bel ons op telefoonnummer 0570 – 76 00 10 of stuur een mail naar info@kmbv.nl.
Het is natuurlijk ook mogelijk onderstaand formulier in te vullen. We nemen binnen twee werkdagen contact met je op.