U bevindt zich hier: Home » Opleidingen Wet zorg en dwang

Opleidingen Wet zorg en dwang en Training Wzd

Ondersteuning nodig bij het implementeren, realiseren en uitvoeren van de Wzd?

De Wzd en de rol van zorgverantwoordelijke vraagt om specialistische trainingen voor de verdere toepassing in de praktijk. Wil jij verder met het implementeren van de Wzd op de werkvloer of zoek je een opleiding Wzd functionaris voor je team? Sinds de invoering van de Wzd heeft KMBV diverse Wzd trainingen ontwikkeld voor verschillende doelgroepen werkzaam in de intramurale en de extramurale zorg.

Het KMBV Wzd opleidingsaanbod bestaat uit:

  1. Een kick-off voor de gehele zorgorganisatie
  2. Een basisprogramma Wzd zorgverantwoordelijke

Aanvullend Wzd opleidingsaanbod:

  1. Het unieke trainingsspel “Het Wzd Alternatief”
  2. Een theater belevenisvoorstelling Wzd
  3. Tussentijdse borging door middel van mini webinars
  4. Een terugkomsessie zorgverantwoordelijken

De praktische opleidingen sluiten goed aan bij de verder implementatie van de kennis over de Wzd in jouw zorgorganisatie. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs of lees hieronder meer over de unieke Wzd opleidingsprogramma’s.

“De grens voelde voor mijzelf al benauwend tijdens het spel. Laat staan voor de cliënt”

Deelnemer vanuit de Zorgcirkel

Het KMBV Opleidingsaanbod Wzd

Het Basisprogramma Wzd

Het basisprogramma is de training voor zorgverantwoordelijken Wzd en omvat een gezamelijke kick-off en een training voor zorgverantwoordelijken. Het basisprogramma versterkt de vaardigheden en vergroot de kennis die nodig is in de rol van zorgverantwoordelijke.

Kick off 

Om jouw team te ondersteunen en een succesvolle start te maken vindt er een korte sessie van maximaal één uur plaats voor de gehele organisatie. Hierbij wordt stil gestaan bij het ‘waarom’ van de training, de verwachtingen en vragen van de deelnemers. Na deze kick off gaan jouw medewerkers gemotiveerd aan de slag.

De training voor zorgverantwoordelijken

Tijdens de training voor de zorgverantwoordelijke leren zorgverantwoordelijken Wzd in 3 dagdelen meer over het profiel en de taken zorgverantwoordelijken en de toepassing in de eigen praktijk. De deelnemers gaan hierbij zelf ook echt aan de slag en wordt er geoefend met eigen casussen. De tussentijdse huiswerkopdrachten wordt afgestemd met jouw zorgorganisatie.

Aanvullend aanbod Wzd trainingen en workshops

1. Trainingspel ‘Het Wzd Alternatief’

Het spel is bedoeld voor de teamleden intramuraal en extramuraal. Het spel kan worden ingezet voor groepen tot 45 deelnemers. In een ochtend of middag gaan  kruipen de deelnemers in de huid van de cliënt, mantelzorger of zorgverlener. De essentie en de vele mogelijkheden van de Wzd wordt tijdens het spel uit verschillende perspectieven ervaren. Het maakt dilemma’s bespreekbaar en raakt ook aan de eigen overtuigingen. ‘Het Wzd Alternatief’ refereert aan de essentie van de wet en het vinden van een alternatief voor onvrijwillige zorg.

Na afloop van dit spel kunnen de teamleden zich beter inleven en antwoord geven op de volgende vragen:
• Wat ervaar je als cliënt/bewoner, als er veel aandacht is voor veiligheid maar minder voor vrijheid of eigenheid?
• Wat ervaar je als familie als je anders staat op de lijn vrijheid/ veiligheid dan het zorg- of behandelteam?
• Wat ervaar je als medewerker als je een afweging moet maken over vrijheid en het risico op ernstig nadeel in jouw dienst?

2. Theater belevingsvoorstelling

Deze belevingsvoorstelling is geschikt voor alle medewerkers in de zorgorganisatie en duurt ongeveer 2 uur.  Deze ervaringsvoorstelling Wzd is een unieke en interactieve ervaring.  Het kan aansluitend op de kick-off sessie worden ingezet of als een apart programmaonderdeel. Twee acteurs en een muzikant nemen je mee in de wereld van de Wzd en de principes die daarbij komen kijken. Tijdens een mix van theater, ervaringsoefeningen en stukjes theorie ervaren de deelnemers de intentie van de Wzd en maken ze kennis met de begrippen en de principes. De voorstelling is opgebouwd rondom een casus dementie vanuit een thuissituatie, een indicatie tot opname en in een verpleeghuis met situaties van verzet.

3. Tussentijdse borging door middel van mini webinars

Deze unieke webinars kunnen zorgorganisatie breed worden ingezet en zijn ook individueel te bekijken. KMBV biedt 9 verschillende webinars aan. In totaal duren de webinars 112 minuten. Het inzetten van de speciale KMBV mini webinars zorgt voor verdieping en geeft extra inzichten. Wil je kennismaken met de webinars? Neem dan contact met ons op voor een demonstratie. De webinars behandelen de 9 belangrijkste onderwerpen omtrent de WZD te weten: de belangrijkste begrippen, wils(on)bekwaam ter zake, verzet, de Wzd functionaris, de zorgverantwoordelijke, het stappenplan, wzd in het dossier, acute en noodtoepassingen en op zoek naar alternatieven (onbegrepen gedrag).

4 . Terugkomsessie zorgverantwoordelijken

Tijdens deze ochtend of middag is er aandacht voor de ervaringen uit de praktijk, nieuwe ontwikkelingen en verdieping. Deze terugkomsessie zorgt ervoor dat het geleerde blijvende impact heeft.

Meer weten of met ons in contact komen?

Onze Wzd opleidingen en Wzd trainingen bieden een gedegen basis en een scala aan mogelijkheden voor diverse doelgroepen binnen jouw zorgorganisatie. Onze programma’s worden op maat gemaakt en afgestemd op jouw zorgorganisatie en ondersteunen je bij de praktijktoepassing van de wet zorg en dwang. Wij staan voor jou klaar en denken graag met je mee over een passend leertraject op maat. Neem vrijblijvend contact met onze adviseurs op en ontdek hoe we jouw zorgorganisatie kunnen ondersteunen om de Wzd te implementeren.