In 2021 hebben we voor ’s Heeren Loo, een zorgorganisatie die mensen met een licht tot ernstig verstandelijke beperking of andere beperking verder helpt, een Training triage georganiseerd voor ervaren verpleegkundigen. Deze training leidde uiteindelijk tot een mooi vervolg: een jaarlijkse Vervolgdag triage voor borging en opfrissing van de training. Elke vervolgdag werd anders ingestoken, passend bij wat er op dat moment binnen de organisatie speelde en waar er behoefte aan was.
Waar het begon
’s Heeren Loo heeft er destijds voor gekozen om 24-uurs diensten voor verpleegkundigen aan te bieden. Zij hebben dit gedaan om onder andere triage uitvoering tussen contact begeleiders en artsen in te zetten, wat betekent dat een groep ervaren verpleegkundigen deze (deels nieuwe) rol zou gaan uitvoeren. Om hen hierin te ondersteunen mochten wij de Training triage voor ’s Heeren Loo uitvoeren. Een extra onderdeel van de training was helderheid in koers en beleid en borging van de interne kwaliteit. Ook was verdieping in ziektebeelden onderdeel van deze training.
‘’Fijne open sfeer, alle vragen konden gesteld worden en er werd tijd genomen om de vragen te behandelen.’’
‘’Knap hoe de docent zijn eigen lesmateriaal kan loslaten en volledig kan inspringen op de vragen/situaties die er bij ons leven. Complimenten!’’
Deelnemers van ’s Heerenloo aan deze Triage vervolgdagen
Inhoud Vervolgdag
Na afloop van de training was er behoefte aan een korte opfris en terugblik op de training: hoe zat het ook alweer? De ééndaagse Vervolgdag op het thema triage bood de perfecte oplossing. Een dag waarin een groep ervaren verpleegkundigen samenkomt om gezamenlijk kennis terug te halen en te evalueren met het team over het afgelopen jaar: wat gaat er goed? Wat kan verbeterd worden? Zijn afspraken en verwachtingen helder en hoe werken we samen? En als individu: hoe werkt het stellen van grenzen of prioriteiten in de praktijk? Het bespreken van casuïstiek en praktijkvoorbeelden is een belangrijk onderdeel van de Vervolgdag met de focus op leren van en met elkaar.
Co-creatie
Naast deze reflectie werd bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan anatomie en ziektebeelden, en hoe deze te combineren zijn met de ABCDE-methode voor mooie onderlinge samenhang. Die het eigen handelen logischer maken en beter te begrijpen voor de verpleegkundige. Een andere Vervolgdag werd juist weer anders ingestoken, waarbij de focus lag op het oefenen van bepaalde levensreddende handelingen die passen bij het ABCDE onderzoek. Naast de uitvoering van de handeling werd er ruim omheen verteld wat dingen zijn waar je op moet letten, wat valkuilen zijn en werden er tips en tricks gegeven uit de dagelijkse praktijk. Het mooie is dat we deze dagen in samenspraak ontwikkelen en kunnen invullen naar wensen van de zorgorganisatie. ’s Heeren Loo is hier een goed voorbeeld van!