Even voorstellen: Jan van der Hammen

Jan van der Hammen is opgeleid als psychiatrisch verpleegkundige en is vervolgens in de ouderenzorg gaan werken. Hij heeft ervaring in het verpleeghuis, verzorgingshuis en thuiszorg en heeft lange tijd als manager in de psychogeriatrie en in het kleinschalig wonen gewerkt. Hij is 5 jaar bestuurslid geweest van de Vereniging voor Psychogeriatrie (VPG) en stichting Welzijn Ouderen Leusden. Naast zijn werk is hij in 1990 begonnen met het maken van thematheater.

Jan heeft cursussen en trainingen gevolgd op het terrein van het improvisatietheater en speelde jarenlang bij een theatersportvereniging. En precies daar ligt zijn expertise voor KMBV: ervaringsgericht leren op het gebied van Wzd en onbegrepen gedrag. In 2004 begon hij met zijn eigen bedrijf: Theater en Spel, omdat hij ontdekte dat de inhoudelijke kennis en ervaring in de zorg en het middel theater, zeer goed op elkaar aansloten. Tegenwoordig werkt hij als inleider, trainer en acteur, waarbij het ervaringsleren en acteren belangrijke middelen zijn. In 2009 ontwikkelde hij samen met een partner de Simulatie Kleinschalig Wonen, De Schoolstraat.

Ook mag hij zich specialist noemen in de moderne dementiezorg. Hij ondersteunt bij onbegrepen gedrag, o.a. als consulent van het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise). Zijn trainingen kenmerken zich door de laagdrempeligheid, de interactiviteit en vooral door de praktische toepasbaarheid. Hij voert opdrachten uit voor vele zorgorganisatie van mantelzorgers en vrijwilligers tot Post-HBO onderwijs en artsen. Steeds met de overtuiging dat leren ook leuk moet zijn.

Jan van der Hammen - Opleidingsinstituut KMBV

Op 1 januari 2015 richtte hij samen met Barbara Oppelaar Ervarea op. Sinds 1 januari 2020 werkt hij als zelfstandig trainer en verzorgt interactieve bijdrages op congressen en studiedagen, geeft trainingen, maakt theater om van te leren en treedt regelmatig op als dagvoorzitter. Belangrijke thema’s zijn de dementie en onbegrepen gedrag, de Wet zorg en dwang maar ook de samenwerking met cliënt en zijn/haar netwerk en de toekomst van de ouderenzorg.

 

Jan, wat inspireert jou in het dagelijks werk of in het contact met de deelnemers?
“Vooral dat we met elkaar aan het werk zijn voor het versterken van het welzijn van kwetsbare ouderen. Als het lukt hiervoor kennis om te zetten naar dagelijks handelen, dan is mijn  belangrijkste missie geslaagd.”

 

Welke bijzondere of leerzame ervaring in de zorg is je altijd bijgebleven?
“De momenten dat ik in de huid heb mogen kruipen van iemand met dementie, zoals bijvoorbeeld in de televisiespot van Samendementievriendelijk. Pas dan ervaar je werkelijk welke hulp werkt en welke alleen maar meer stress oproept. Echt bijzonder om mee te maken. De bereidheid om even te helpen is er vaak wel maar hoe, daar is in onze maatschappij nog veel in te winnen.”

 

Waarom heb je ervoor gekozen om je kennis en ervaring te delen als docent bij KMBV?
“Eerlijk…..? Omdat ik gevraagd werd, terwijl ik KMBV nog helemaal niet kende, maar al snel ontdekte hoe fijn het samenwerken is met de mensen achter de schermen. Er is echt vertrouwen in jouw expertise en afspraken en communicatie zijn altijd helder, en dat werkt heel fijn.”