Landelijk gezien komt er een grote uitdaging op ons af. De groep chronisch zieken en mensen met meerdere aandoeningen neemt toe. Zo ook de vergrijzing. Het behouden en welkom heten van nieuwe collega’s is landelijk een grote uitdaging. De zorg toekomstbestendig maken, hoe doen we dat? Deze vraagstukken hebben geleid tot het Integraal Zorg akkoord (IZA).
Thuiszorg Groot Gelre startte, gesteund door het IZA, met het traject ‘Wijkverpleging klaar voor de toekomst!’. Binnen dit traject wordt er scholing rondom taakverschuiving geboden aan alle medewerkers binnen de V&V wijkverpleging. Daarbij ligt de focus op het individu: waar liggen zijn of haar talenten, uitdagingen en hoe blijf je nieuwsgierig? Daarom richten we ons in het traject op uitdaging, zeggenschap en werkplezier en werken we aan het behoud van deze zorgprofessionals.
“Heel mooi hoe dit traject verloopt. Blij met de expertise die de docenten meebrengen. Ik hoor enthousiaste geluiden van de deelnemers. Volgens mij wordt er een mooie basis gelegd waarmee de wijkteams op het hier en nu en de toekomst worden voorbereid”
Mayra van Ewijk, opleidingskundige bij Thuiszorg Groot Gelre
Binnen de wijkverpleging van Thuiszorg Groot Gelre liggen er veel taken op het bordje van de wijkverpleegkundige die ook door de rest van het team uitgevoerd kunnen worden. Sterker nog, ze zouden het heel graag willen! Daarom starten we met een verschuiving van taken van de wijkverpleegkundige naar de verpleegkundige in de wijk, wijkziekenverzorgende, verzorgende en helpende+.
Wat hierbij belangrijk is, is dat iedere medewerker de kans krijgt zichzelf beter te leren kennen. Tijdens de scholing richten we de aandacht op henzelf en de ander met het DISC model. Zo krijgen deelnemers zicht op de manier waarop ze met veranderingen omgaan, wat hun kwaliteiten zijn en welke teamtaken hen wel of niet passen. Naast deze persoonlijke ontwikkeling gaat de scholing ook in op de inhoudelijke ontwikkelingen in de zorg. Samen omarmen we in dit traject niet alleen verandering, maar vormen we ook een helderdere toekomst voor de zorgverlening in onze gemeenschappen!
“Het volgen van de module vakbekwaam indiceren was voor mij een eye opener. Er is zoveel kennis gedeeld en gestimuleerd om over belangrijke thema’s met elkaar na te denken. Bewustwording op wiens doel heb ik nu eigenlijk geformuleerd? Die vanuit mijn eigen referentiekader of die van de persoon tegenover mij?
Wat ik heb geleerd en nu anders doe in de praktijk is dat ik veel meer kijk naar de mens in zijn totaliteit. Meer gericht ben op gezondheid dan op ziekte. Beter kan onderbouwen waarom ik iets doe en met welk doel. Ik heb geleerd dat zorginzet niet meer het standaard antwoord is op een zorgvraag maar een begin van een goed gesprek. Wat de uitkomst is kan elke keer weer heel verrassend zijn. Standaard doelen en werken vanuit routine wordt steeds meer verleden tijd.
Het verpleegkundig proces heeft een logischer geheel gekregen waardoor de intake tot aan evaluatie een lopend proces wordt. Door met elkaar over gezondheid en gedrag te spreken, ontstaan er hele andere gesprekken en uitkomsten.
Ik zou andere deze module zeker aanbevelen. Het leert je kijk op zorg en op de persoon tegenover jou veranderen. Echt anders leren en durven denken begint bij het onderzoeken van je eigen referentiekader.
Het gesprek aan gaan vraagt om een onbevooroordeelde holistische blik.
Durf jij het echte gesprek aan te gaan?”