Nieuws

 

Verdiepingsdag Wijkverpleegkundigen door de ogen van een deelnemer

Eén van de deelnemers kijkt door middel van onderstaande blog graag met jullie terug op de Verdiepingsdag voor Wijkverpleegkundigen die eerder dit voorjaar heeft plaatsgevonden.

Verken je kleur!

Verpleegkundig leiderschap is van alle tijden

blog verdiepingsdag
Voor dag en dauw reizen mijn 4 collega’s en ik met een schoolreisjes-gevoel naar Urk waar de door Opleidingsinstituut KMBV georganiseerde Verdiepingsdag voor Wijkverpleegkundigen plaatsvindt. Het thema van deze dag is: Persoonlijk leiderschap intern en extern: leren van elkaar, met elkaar. Vanuit mijn leertraject “Ambassadeur voor de wijkverpleegkundigen” (V&VN Maatschappij en Gezondheid) ben ik extra geïnteresseerd naar verdieping op verpleegkundig leiderschap.


Even terug in de tijd:

We hangen aan de lippen van Cecile aan de Stegge (voorzitter van Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit) als zij vertelt hoe verpleegkundigen het leiderschap in de afgelopen eeuw vorm hebben gegeven. Anne Reynvaan, Sien van Hulst, Dina Bronders en Aletta Jacobs passeren de revue, namen die velen van ons kennen van de straatnaam bordjes. Wat hadden deze dames een enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen. Krachtige kleurrijke vrouwen zijn zeker ook van alle tijden!

Persoonlijk leiderschap vraagt kleur:

José van Dorst (bestuurder bij Stichting Bevordering van Wijkverpleegkunde) neemt ons mee in een overzicht van de wijkverpleegkundige door de tijd heen. Eind 19e eeuw zijn we voortgekomen uit de kruisverenigingen. Dit heeft zich ontwikkeld tot wat het nu is. Een grote mijlpaal is de recente wetswijziging in 2015. De wijkverpleegkundigen bepalen de aanspraak op de zorgverzekeringwet. Door het indiceren zijn we de poortwachter naar wel of -geen zorg geworden. Dit maakt dat wij voorliggend zijn geworden aan specialistische-, en transferverpleegkundigen! Ben jij je hier bewust van en merk je veranderingen in de samenwerking?

We worden bestookt met prikkelende vragen als: Wat is anno 2018 de essentie van het vak wijkverpleegkundige? Wat wordt er van mij verwacht als wijkverpleegkundige? Hoe geef ik hier effectief invulling aan?

Mijn kleur:

Het verpleegkundig proces is voor mij de basis, waar klinisch redeneren een heel belangrijk onderdeel van is. Waarom doe ik wat ik doe? Ik gebruik hierbij de Nanda en Carpenito. In de loop der jaren heb ik de zorg zien verschuiven van zorgen vóór naar zorgen dát. Ons unieke selling point is kennis van het Lalonde model uit 1974: somatische problematiek gaat altijd samen met coping mechanismen: hoe ga je ermee om? Dit neem je mee in je wijkanalyse en – plan. Want preventie gaat niet over die ene cliënt, maar ook over de wijk waarin hij woont! Om te komen tot een wijkdiagnose gebruik ik instrumenten als de wijkscan, checklist wijkdiagnose, Windshield Survey en wijkOPSE. Wat vind jij? Bepaalt de wijk de samenstelling van het team en kun je alleen maar goede zorg achter de voordeur leveren als je weet wat er in de wijk speelt (en vice versa!)?

Neem de temperatuur eens bij jezelf op!

Hoe weet je nu of je op de juiste weg bent bij het uitoefenen van je rol als wijkverpleegkundige? De hectiek en waan van de dag maakt dat we vaak geleefd worden. Het inlassen van een “thermometer moment” om hier gestructureerd en op een vast moment tijd voor te maken zou hier een antwoord op kunnen geven. Er zijn verschillende QuickScans die je hierbij kunnen ondersteunen. Ook intervisie kan je versterken in je professionele ontwikkeling en je persoonlijk leiderschap vergroten.

Beken kleur en begin morgen!

Ben jij al gestart met het maken van een analyse waarom je niet toekomt aan borgen? Soms moet je stilstaan om vooruit te komen…. Ben ik een speelbal of ben ik aan de bal? Ben ik de regievoerder van mijn eigen keuzes? Er is altijd tijd te kort maar onthoudt: alles wat je aandacht geeft groeit! Ken je de cirkel van invloed: verander de wereld, begin bij jezelf? Je zou morgen kunnen beginnen. Maak het jezelf niet te moeilijk en gebruik borgingsinstrumenten!

Mirjam Goorhuis
Wijkverpleegkundige/Relatiebeheerder en Ambassadeur i.o. bij Evean

< Terug naar de vorige pagina

Opdrachtgevers en deelnemers zeggen over Opleidingsinstituut KMBV:

  “Met een omvangrijk ontwikkeltraject voor circa 150 wijkverpleegkundigen, de Leergang “Wijkverpleegkundige op Koers”, wordt er goed en dynamisch aangesloten op onze behoeften en uitgangspunten. Ik ben meer dan tevreden over onze samenwerking.”
  Clasine Schraa – Manager Zorgteams Tilburg Oud Zuid, Thebe Thuiszorg

  “Deze training was de eerste online training voor ons en een groot succes! Jan van der Hammen, de docent, was enthousiast, vakkundig, praktijkgericht en heeft veel kennis. Van zo’n trainer willen mijn medewerkers wel vaker een training!”
  Mathilde van Mierle – adviseur Leren & Ontwikkelen Careander, mede namens de deelnemers van een traject over de Wet zorg en dwang.

  Is een toonaangevende sparringpartner in de zorgsector

  “Opleidingsinstituut KMBV heeft bij ons gezorgd voor een leerzame en leuke scholing. De professionele inbreng en aanpak zijn ons erg bijgebleven”

  Mie van Hooijdonck – HR adviseur leren & ontwikkelen, Surplus Zorg (voorheen Stichting Elisabeth Breda)

   

  Komt met vernieuwende ontwikkeltrajecten op basis van nut en noodzaak én de menselijke maat

  “Prima! Ik ga na het practicum carrousel een stuk zekerder de wijk in.”
  Deelnemer incompany Hercertificering

  Maakt haar belofte meer dan waar

  “Ik ben gesterkt in mijn eigen kennis en kunde, het heeft me zelfvertrouwen gegeven.”
  Sabine Meijer – ITT verpleegkundige Stichting ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen

  “Je doet veel nieuwe kennis op, je hoort de nieuwe richtlijnen en je discussieert er met elkaar over.”
  Allie Koekoek – verpleegkundige bij het GVT team Amstelring

  “Ervaring uitwisselen met medecursisten: het is geven en nemen van elkaars ideeën tijdens de leergang.”
  Hennie Lammerink – GWV TechnoTeam bij Vérian

  “Je staat eens stil bij wat je eigenlijk aan het doen bent. Waarom doe ik iets? Ik werk nu minder op de automatische piloot”
  Ellen Ott – ZZP verpleegkundige, oud-deelneemster Vaardigheidstraining

  “Wij kijken terug op een ontzettende leerzame en leuke training. De (vernieuwde) kennis nemen we weer mee naar de werkvloer en we hebben allemaal zin om ermee aan de slag te gaan en de kennis over te dragen aan onze collega’s.”
  Deelnemers incompany traject InteraktContour

  “Onze medewerkers waren erg onder de indruk van de professionaliteit van het toetscarrousel. Deelnemers die dachten op routine deel te kunnen nemen redden het daar niet mee. Deelnemers hebben meer bewustwording van hun eigen professionaliteit in handelen gecreëerd. De “eigen” toetsers voelen zich nu nog meer gesterkt in hun eigen vakbekwaamheid. “
  Humanitas DMH

  “Hele leerzame dagen met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast vindt er veel intercollegiale uitwisseling van ervaring plaats waar je in de praktijk veel aan hebt.”
  Greet Weidijk – verpleegkundige specialistisch team Icare

  “Door deze leergang voel ik mij zekerder in het structureren en organiseren van het trainen en toetsen. De geboden handvaten uit theorie en praktijk zijn goed te integreren binnen iedere organisatie.”
  Greetje Molenaar – kinderverpleegkundige Antonius Ziekenhuis Sneek, oud-deelneemster Trainen en Toetsen

  “Door de expertise van de docent werd verbinding gemaakt tussen alle deelnemers en niveaus. We hebben nu een compleet inzicht in het totaal plaatje intern en extern en verlenen daardoor doelgerichtere zorg.”
  Christopher Mannessen – zorgcoördinator V&V Thuiszorg Hart voor Nederland, over het Zorgleefplan traject ‘Hart voor de cliënt’

  “De Verdiepingsdag was een hele mooie dag, een dag van halen met een goede opbouw. Kortom, een zinvolle dag waar ik veel aan heb gehad!”
  Truus Kuiper – opleidingsadviseur Liante over de jaarlijkse Verdiepingsdag Kwaliteitsborging met Trainen en Toetsen

Bezoekadres

Vestiging Deventer: Stromarkt 8, 7411 PJ Deventer
Vestiging Amersfoort: Kleine Haag 19, 3811 HJ Amersfoort

Postadres

Postbus 292 | 7400 AG Deventer | T 0570 – 76 00 10

Deel via

Informatie

Indien u vragen heeft of nader informatie wenst, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Opleidingsinstituut KMBV
Stromarkt 8
Postbus 292
7400 AG Deventer

T 0570 – 76 00 10
info@kmbv.nl
www.kmbv.nl

 

Bel me terug