U bevindt zich hier: Home » Training rondom het levenseinde in de VG sector

Training passende zorg rondom het levenseinde in de VG sector

Werk jij of jouw organisatie met mensen met een (licht-)verstandelijke beperking? Dan is deze opleiding zeker interessant voor jou en jouw team. Zorg rondom het levenseinde is een belangrijk onderdeel van het werk van zorgverleners en de begeleiders van cliënten met een (licht) verstandelijke beperking. Het op tijd bespreekbaar maken van zorgwensen en zorgbehoeftes omtrent de laatste levensfase (van zichzelf of van naasten) is waardevol voor mensen met een verstandelijke beperking, de naasten en ook de zorgverleners. Na deze praktijkgerichte training zijn de deelnemers in staat om proactief in hun eigen team onderzoekende en passende zorg rondom de laatste levensfase te verzorgen. Multidisciplinair met artsen en collega’s. 

Na deze opleiding:

  • weten deelnemers wat zorg rondom het levenseinde in de VG sector inhoudt;
  • weten deelnemers wat hun rol als begeleider hierin is;
  • hebben ze de benodigde communicatieve- en signalerende vaardigheden ontwikkeld om op proactieve wijze passende zorg te kunnen bieden rondom het levenseinde;
  • hebben deelnemers inzicht in de verschillende fases van een rouwproces en in staat zijn om de cliënt/bewoner hierin te begeleiden;
  • zijn deelnemers in staat om signalen van pijn en ongemak te herkennen
  • weten ze hoe ze de zorg proactief kunnen afstemmen met een team van collega’s en behandelaars.

Deze opleiding verzorgen wij op maat Incompany voor diverse zorgteams en individueel met diverse startdata.
Neem vrijblijvende contact met ons op en vraag naar onze mogelijkheden.

KMBV Basistraining passende zorg levenseinde gehandicaptenzorg

Een waardevolle opleiding voor iedereen die werkt in de VG sector

Deze opleiding is interessant voor zorgverleners die werken met mensen met een (licht-) verstandelijke beperking begeleiding en ondersteuning bieden. Zorg rondom het levenseinde is een belangrijk onderdeel van het werk van begeleiders. Het ontbreekt echter vaak aan inhoudelijke kennis op dit gebied om proactief echt passende zorg rondom het levenseinde te bieden. Deze opleiding biedt inzicht in behoeften en zorgwensen in de laatste levensfase van de cliënt, medebewoners of andere naasten.

Waarom kiezen voor een opleiding van KMBV?

Kenmerken van deze unieke Training Passende zorg rondom het levenseinde in de VG sector:

  • Blended learning door middel van speciaal geselecteerde geaccrediteerde e-learning modules
  • Praktijkgericht
  • Vakdocenten en trainers die nog steeds werkzaam zijn in de praktijk
  • Studiebelasting: 2 dagen en microlearning en praktijkopdrachten
  • Maatwerk 
  • Geaccrediteerde scholingen en opleidingen in het Kwaliteitsregister V&V
  • Officieel KMBV-certificaat
  • Trainingen altijd volgens de Vilans protocollen
  • Ondersteuning door een KMBV online leeromgeving*

* Naast de fysieke trainingen maken de deelnemers gebruik van de KMBV online leeromgeving. De deelnemers vinden hier inhoudelijke informatie over de training, leermaterialen zoals artikelen, presentaties en huiswerk. Voor aanvang van de training ontvangen alle deelnemers een persoonlijke uitnodiging met een inlogcode en de werkwijze voor het gebruik van de online leeromgeving.

KMBV Basistraining passende zorg levenseinde gehandicaptenzorg

Wat leer je tijdens deze training?

Tijdens deze training Passende zorg rondom het Levenseinde in de VG sector komen de volgende thema’s aan bod:

Kennis en inzicht in de laatste levensfase
Tijdens de eerste dag gaan we aan de slag met het verkrijgen van kennis en inzichten. Wat wordt van jou verwacht als begeleider in de VG sector als iemand te maken krijgt met de dood? Hoe kan je het beste communiceren over de praktische en emotionele gevolgen van het overlijden van een familielid? Of van zichzelf? Hierbij rekening houdend met de verschillende ontwikkelingsleeftijden van de cliënten. Hoe organiseer je het juiste samenspel met alle betrokkenen? Oftewel multidisciplinair samenwerken. En hoe kun je hierbij gebruik maken van besluitkaarten? Een proactieve scan van de groep en hoe organiseer je dit qua borging? Tenslotte staan we stil bij jou, de begeleider want deze laatste fase doet natuurlijk ook iets met jou als persoon.

Rouwen en afscheid nemen
Op dag twee staat alles rondom rouw en het afscheid nemen bij overlijden centraal. Bij de cliënt/bewoner kan er sprake zijn van rouw om zichzelf, om een medebewoner of een familielid die is overleden. Hoe ga je hiermee om? En hoe kun je de bewoner optimaal ondersteunen in zijn of haar rouwproces en helpen met het verwerken van het verlies. Tijdens deze ochtend oefenen deelnemers van de training de benodigde vaardigheden door middel van rollenspellen.

Signaleren van pijn en doceren medicatie
Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak een opeenstapeling van aandoeningen en zijn communicatief niet altijd voldoende vaardig om pijn aan te geven of benoemen. Ook het effect van pijnmedicatie en de gewenste dosis is niet altijd duidelijk bij mensen met een verstandelijke beperking. Daarom ligt er een belangrijke rol voor de begeleiders in het signaleren en in kaart brengen van veranderingen. Tijdens deze training staan we hier uitgebreid bij stil.

Waarom is deze opleiding voor zorgverleners in de VG belangrijk?

Ze gaan ineens dood”, “Het is geen leuk onderwerp”, “Ik heb geen idee hoeveel palliatieve cliënten er in mijn groep zijn” en “Wel of niet verhuizen, dat is het eerste dat we overleggen na constatering dat iemand binnenkort overlijdt”. Dit zijn zo een aantal quotes die KMBV ontvangt voorafgaand of kort na aanvang van een training op dit thema.

Omgaan met de dood hoort bij het leven en iedereen krijgt er helaas mee te maken. Dus ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Deze opleiding geeft handvaten, richtlijnen en inzichten voor de emotionele gevolgen en de praktische zaken die bij het overlijden komen kijken.  En stelt zo zorgverleners in staat om proactief en multidisciplinair zorg te verlenen aan cliënten en bewoners met een verstandelijke beperking. Tijdens de training wordt er veel inzicht geboden en kennis gedeeld op het thema levenseinde gericht op de VG sector. Elke cliënt heeft  een andere beperking. Mensen met het syndroom van Down hebben eerder te maken met Alzheimer, een andere doelgroep geeft juist geen pijn aan, waardoor je als begeleider kan worden overvallen.

Na deze unieke training zijn de deelnemers in staat om proactief in hun eigen team onderzoekende en passende zorg rondom levenseinde te verzorgen. Multidisciplinair met de arts en collega’s.  Dit is waardevol voor zowel de bewoner/cliënt als de begeleider.

Vragen? We helpen je graag!

Benieuwd wat we voor jouw zorgorganisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op via 0570 – 76 00 10 of mail naar info@kmbv.nl. Ook kun je het onderstaande contactformulier invullen, onze adviseurs nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.