Wet zorg en dwang 2020

» Inloggen op onze online leeromgeving

KMBV_Webbanner_ZorgenDwang_540x185_v01.3_201119
Wet zorg en dwang 2020

Op 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang ingegaan. Zorgorganisaties die op zoek zijn naar ondersteuning bij invoering en implementatie van deze wet, kiezen voor verschillende vormen die Opleidingsinstituut KMBV aanbiedt. We hebben een integraal aanbod Wet zorg en dwang trainingen en scholingen, maar ook afname van losse onderdelen is mogelijk. Op deze manier kunnen wij uw organisatie maatwerk verder helpen.

Kern van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’.  Dat wil zeggen dat ‘onvrijwillige zorg’ (vrijheidsbeperking) zoals het in deze wet heet, in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel. De wet benadrukt dat onvrijwillige zorg een allerlaatste optie is. De Wet zorg en dwang geldt in instellingen, de thuissituatie, logeervormen en in kleinschalige woonvormen.

Maatwerk programma
Opleidingsinstituut KMBV biedt de volgende mogelijkheden binnen een scholing Wet zorg en dwang (WZD):

 1. Ondersteuning bij het herdefiniëren en implementeren van interne processen, het uitrollen van een plan van aanpak en het organiseren van een bijeenkomst met sleutelfiguren.
 2. Kick-off programma, voor een zelf bepaalde doelgroep die een maatwerk scholing WZD voor uitvoering van hun functie nodig heeft.
 3. Praktische trainingen en workshops rondom de wet zorg en dwang. Enkele voorbeelden zijn een training voor zorgverantwoordelijken, training van de teamleiders, een train-de-trainer programma voor de interne uitrol onder de overige medewerkers. Uiteraard kunnen we samen met u kijken naar de voor u specifieke doelgroep die een opleiding rondom deze wet zoekt.
 4. Borging van trainingsresultaten voor deze wet voor uw organisatie, bijvoorbeeld in de vorm van terugkomdagdelen, intervisiegesprekken of intercollegiale toetsing.

Download hier onze brochure met de mogelijkheden.

Graag komen we met zorgorganisaties in contact om de implementatie van de Wet zorg en dwang te ondersteunen en samen te kijken naar een training WZD. Wij zullen dan, in samenspraak met u, een vrijblijvend voorstel geheel op maat samenstellen. Neem voor de mogelijkheden gerust contact met ons op via 0570 – 76 00 10 of info@kmbv.nl.

 

Opdrachtgevers en deelnemers zeggen over Opleidingsinstituut KMBV:

  “Met een omvangrijk ontwikkeltraject voor circa 150 wijkverpleegkundigen, de Leergang “Wijkverpleegkundige op Koers”, wordt er goed en dynamisch aangesloten op onze behoeften en uitgangspunten. Ik ben meer dan tevreden over onze samenwerking.”
  Clasine Schraa – Manager Zorgteams Tilburg Oud Zuid, Thebe Thuiszorg

  Is een toonaangevende sparringpartner in de zorgsector

  “Opleidingsinstituut KMBV heeft bij ons gezorgd voor een leerzame en leuke scholing. De professionele inbreng en aanpak zijn ons erg bijgebleven”

  Mie van Hooijdonck – HR adviseur leren & ontwikkelen, Surplus Zorg (voorheen Stichting Elisabeth Breda)

   

  Komt met vernieuwende ontwikkeltrajecten op basis van nut en noodzaak én de menselijke maat

  “Prima! Ik ga na het practicum carrousel een stuk zekerder de wijk in.”
  Deelnemer incompany Hercertificering

  Maakt haar belofte meer dan waar

  “Ik ben gesterkt in mijn eigen kennis en kunde, het heeft me zelfvertrouwen gegeven.”
  Sabine Meijer – ITT verpleegkundige Stichting ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen

  “Je doet veel nieuwe kennis op, je hoort de nieuwe richtlijnen en je discussieert er met elkaar over.”
  Allie Koekoek – verpleegkundige bij het GVT team Amstelring

  “Ervaring uitwisselen met medecursisten: het is geven en nemen van elkaars ideeën tijdens de leergang.”
  Hennie Lammerink – GWV TechnoTeam bij Vérian

  “Je staat eens stil bij wat je eigenlijk aan het doen bent. Waarom doe ik iets? Ik werk nu minder op de automatische piloot”
  Ellen Ott – ZZP verpleegkundige, oud-deelneemster Vaardigheidstraining

  “Wij kijken terug op een ontzettende leerzame en leuke training. De (vernieuwde) kennis nemen we weer mee naar de werkvloer en we hebben allemaal zin om ermee aan de slag te gaan en de kennis over te dragen aan onze collega’s.”
  Deelnemers incompany traject InteraktContour

  “Onze medewerkers waren erg onder de indruk van de professionaliteit van het toetscarrousel. Deelnemers die dachten op routine deel te kunnen nemen redden het daar niet mee. Deelnemers hebben meer bewustwording van hun eigen professionaliteit in handelen gecreëerd. De “eigen” toetsers voelen zich nu nog meer gesterkt in hun eigen vakbekwaamheid. “
  Humanitas DMH

  “Hele leerzame dagen met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast vindt er veel intercollegiale uitwisseling van ervaring plaats waar je in de praktijk veel aan hebt.”
  Greet Weidijk – verpleegkundige specialistisch team Icare

  “Door deze leergang voel ik mij zekerder in het structureren en organiseren van het trainen en toetsen. De geboden handvaten uit theorie en praktijk zijn goed te integreren binnen iedere organisatie.”
  Greetje Molenaar – kinderverpleegkundige Antonius Ziekenhuis Sneek, oud-deelneemster Trainen en Toetsen

  “Door de expertise van de docent werd verbinding gemaakt tussen alle deelnemers en niveaus. We hebben nu een compleet inzicht in het totaal plaatje intern en extern en verlenen daardoor doelgerichtere zorg.”
  Christopher Mannessen – zorgcoördinator V&V Thuiszorg Hart voor Nederland, over het Zorgleefplan traject ‘Hart voor de cliënt’

  “De Verdiepingsdag was een hele mooie dag, een dag van halen met een goede opbouw. Kortom, een zinvolle dag waar ik veel aan heb gehad!”
  Truus Kuiper – opleidingsadviseur Liante over de jaarlijkse Verdiepingsdag Kwaliteitsborging met Trainen en Toetsen

Bezoekadres

Vestiging Deventer: Stromarkt 8, 7411 PJ Deventer
Vestiging Amersfoort: Kleine Haag 19, 3811 HJ Amersfoort

Postadres

Postbus 292 | 7400 AG Deventer | T 0570 – 76 00 10

Deel via

Informatie

Indien u vragen heeft of nader informatie wenst, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Opleidingsinstituut KMBV
Stromarkt 8
Postbus 292
7400 AG Deventer

T 0570 – 76 00 10
info@kmbv.nl
www.kmbv.nl

 

Bel me terug